Home » Știri » Știri externe » Cei mai bogați oameni din lume 2023. Cum s-a modificat clasamentul la începutul acestui an

Cei mai bogați oameni din lume 2023. Cum s-a modificat clasamentul la începutul acestui an

Ileana Mladinoiu / 12.01.2023, 18:27
Cei mai bogați oameni din lume 2023. Cum s-a modificat clasamentul la începutul acestui an

În 2023 mulți dintre bogații lumii și-au văzut averea scăzând. Mark Zuckerberg, de exemplu, a părăsit top 20, iar Elon Musk nu mai este cel mai bogat om din lume. Este important de subliniat faptul că averile personalităților intrate în diverse clasamente sunt adesea indexate la prețul bursei. Prin urmare, lucrurile se pot schimba rapid în funcție de mișcările neregulate ale piețelor financiare și nici într-un caz de adevărata lor avere personală.

Cei mai bogați oameni din lume 2023. Ce schimbări au avut loc

Deloc surprinzător, odată cu necazurile legate de Twitter și scăderea acțiunilor Tesla, Elon Musk nu mai este din decembrie 2022,  conform clasamentului întocmit de Forbes, cea mai bogată persoană de pe planetă. Un francez a reușit să-l detroneze. Numele său este Bernard Arnault.

Bernard Arnault

Cu o avere estimată la 198,3 miliarde de dolari (10 ianuarie 2023), Bernard Arnault, care și-a construit un imperiu global de lux cu LVMH, și familia sa au urcat în fruntea clasamentului Forbes al celor mai mari averi din lume odată cu erodarea averii lui Elon Musk, șeful Tesla, SpaceX și Twitter. Bernard Arnault și-a construit cu răbdare alături de LVMH un imperiu global de lux, de la modă la băuturi spirtoase, cu achiziții emblematice care i-au consolidat reputația. Francezul în vârstă de 73 de ani mărturisea pentru challenge.fr că: „O calitate primordială în familia noastră este răbdarea”. 10 ani mai târziu, când cifra de afaceri anuală a LVMH s-a dublat cu peste 64 de miliarde de euro, acesta a declarat la Radio Classique: „Putem continua să progresăm, dar să avem răbdare, nu ne grăbim”.

Grupul LVMH, numărul unu mondial în domeniul luxului, deţine peste 75 de mărci: Louis Vuitton, Moet Hennessy, Kenzo, Guerlain, Fendi, Celine, Sephora, Tifany achiziționate de-a lungul anilor. Omul de afaceri a investit și în presa franceză (Les Echos, Le Parisien, Radio Classique, Challenges ş.a.m.d) activități pe care „ar prefera să le pună de partea patronajului”. Pentru a-și însuși LVMH, rezultat din fuziunea din 1987 dintre producătorul Louis Vuitton și grupul de vinuri și băuturi spirtoase Moët-Hennessy, Bernard Arnault a profitat de rivalitatea dintre cele două familii de proprietari, și a preluat cârma companiei în 1989, devenind CEO, după17 proceduri judiciare. Este singura personalitate dintr-un top 5 al celor mai bogați oameni ai planetei care nu evoluează într-o companie din lumea tehnologiei.

Elon Musk

Antreprenorul originar din Africa de Sud deţine compania de maşini electrice Tesla şi compania de aeronautică SpaceX. În octombrie 2022, Elon Musk a cumpărat platforma de socializare Twitter cu 44 de miliarde de dolari, moment care a coincis cu o depreciere continuă a valorii acţiunilor Tesla. În noiembrie anul trecut, Elon Musk a scris despre pierderea de bani pe Twitter. „Cum să faci o mică avere pe reţelele sociale? Începe cu una mare”. Miliardarul a folosit platforma Twitter pentru a-şi promova politica, ceea ce l-a făcut în mare măsură nepopular în rândul progresiştilor care tind să susţină afaceri precum constructorul de mașini electrice Tesla. Musk a vândut miliarde de dolari în acţiuni ale companiei, pentru a face din Twitter o afacere profitabilă.

Gautam Adani

Gautam Shantilal Adani este un om de afaceri indian, președinte și fondator al Grupului Adani, un conglomerat multinațional cu sediul în Ahmedabad implicat în dezvoltarea și operarea porturilor din India. Adani este președintele Fundației Adani, condusă de soția sa, Priti Adani. Averea lui Gautam Adani a fost de 84,4 miliarde de dolari în 2021. El este unul dintre singurii miliardari care au făcut bani în 2022. Într-adevăr, într-un an, averea sa a crescut cu 45 de miliarde de dolari. Astăzi, averea lui Gautam Adani este estimată la 122 de miliarde de dolari. Nu este foarte departe de Bill Gates. Gautam Adani urcă în clasamentul celor mai bogați bărbați din lume în 2022. Trece de pe locul 6 pe poziția a 4-a, în fața lui Bill Gates, fondatorul Microsoft cu o avere de 126 de miliarde de dolari.  Gautam Adani continuă să urce locuri în această listă. Astfel, s-a impus rapid pe locul trei cu un patrimoniu de 124 de miliarde de dolari, conform Bloomberg

Jeff Bezos

Anul 2022 nu a fost cel mai bun pentru fondatorul Amazon, care nu este de câțiva ani cel mai bogat om din lume. Între mai 2021 și mai 2022, omul de afaceri a pierdut peste 43 de miliarde de dolari. La sfârșitul lui mai 2022, averea lui Jeff Bezos scade din nou cu 10 milioane, omul de afaceri pierzând 81,4 miliarde de dolari într-un singur an. Averea sa, la 19 decembrie 2022, este estimată la 111 miliarde de dolari.