Home » Știri » Știri externe » Cine este Karl Nehammaer și de ce s-a opus aderării României la Schengen

Cine este Karl Nehammaer și de ce s-a opus aderării României la Schengen

Ileana Mladinoiu / 14.12.2022, 12:31
Cine este Karl Nehammaer și de ce s-a opus aderării României la Schengen

Karl Nehammer,, al 32-lea cancelar al Austriei și al treilea în tot atâtea luni, a depus jurământul în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Hofburg din Viena, pe 3 decembrie 2021, având ca obiectiv să pună capăt numeroaselor turbulențelor provocate de demisia colegului său de partid Sebastian Kurz.

Cum a reușit Karl Nehammer să preia puterea

Cancelarul în exercițiu Alexander Schallenberg a demisionat la nici două luni de la instalare și i-a lăsat locul lui Karl Nehammer, actualul ministru de Interne.

„Cred cu fermitate că ambele poziţii-cea de şef al guvernului şi cea de lider al partidului austriac cu cele mai multe voturi-ar trebui deţinute în curând din nou de către aceeaşi persoană. De aceea voi face disponibil postul meu de cancelar de îndată ce în interiorul partidului este stabilită direcţia relevantă”, a declarat Schallenberg pentru presa locală.

O zi mai târziu, Partidul Conservator Austriac (OVP) l-a nominalizat pe Nehammer ca noul șef de partid și cancelar, succedându-l astfel pe Sebastian Kurz. Demisia lui Kurz, anunțată după ce a fost deschisă o anchetă pentru corupție împotriva celui mai tânăr șef de guvern ales democratic din lume, în 2017, a venit la pachet cu declarația că iese din politică, pentru că vrea să petreacă mai mult timp cu partenera lui și cu fiul nou-născut.

Ce studii și ce pregătire are

Karl Nehammer, născut pe 18 octombrie 1972 la Viena, a lucrat în armată timp de câțiva ani, reușind să urce la rangul de locotenent principal. Dar a părăsit armata pentru a lucra în comunicații politice și a urma o carieră în Partidul Popular Conservator (OVP). Fiind „soldat loial”, el a lucrat în mai multe poziții cheie și și-a asigurat sprijinul partidului în regiunea fortăreață a OVP, Austria Inferioară. La începutul lui 2020, a devenit ministru de interne, iar departamentul său a primit unele critici pentru răspunsul dat la atacul terorist jihadist care a lovit Viena în noiembrie, același an. După ce un jihadist, care fusese condamnat anterior pentru încercarea de a se alătura Statului Islamic, a ucis patru persoane la Viena, ministerul lui Nehammer a fost criticat pentru că nu l-a urmărit pe bărbat după avertismentele din Slovacia vecină că a încercat să cumpere muniție.

Însuși Nehammer i-a înfuriat pe critici prin supravegherea deportării copiilor născuți în Austria și insistând ca afganii fără drept de a rămâne să fie repatriați, chiar dacă talibanii se apropiau de porțile Kabulului.

„Dacă deportările nu mai sunt posibile din cauza constrângerilor impuse de Convenția europeană a drepturilor omului, trebuie să ne gândim la alternative”, a spus el la acea vreme.

Partenerii de coaliție, cei din Partidul Verzilor, au fost printre cei mai puternici critici ai săi pe probleme de migrație, deși la nivel personal îl descriu ca un partener mai de încredere decât Kurz.

Date mai puțin știute despre familia lui Karl Nehammer

Tată a doi copii, Nehammer este căsătorit cu fiica unui cunoscut prezentator TV. Pe plan intern, austriecii au fost lăudați pentru că au respectat regulile de distanțare socială la începutul pandemiei, pe care el însuși le-a respectat în plimbările prelungite cu Fanny, câinele lui de munte bavarez. Cu toate acestea, blocajele repetate i-au scăzut din popularitate, mai ales ca Nehammer emisese avertismente celor care protestează împotriva lor și a vaccinării obligatorii.

Karl Nehammer l-a sprijinit pe Kurz în adoptarea unei poziții dure împotriva imigrației și a continuat cu o politică dură privind refugiații. El a efectuat o remaniere a Cabinetului, miniștrii selectați depunând jurământul alături de el. Printre altele, l-a readus pe Schallenberg la postul său anterior de ministru de externe și a numit noi miniștri de finanțe, interne și educație. Nehammer a reiterat în același timp că va „ține linia” atunci când vine vorba de pozițiile dure ale OVP în materie de migrație și securitate.

Totodată, cancelarul austriac va trebui să „recâștige încrederea” numărului mare de alegători care au răspuns platformei populiste a lui Kurz, dar care sunt acum curtați de extrema dreaptă, potrivit cotidianului Der Standard.

De ce s-a opus aderării României la Schengen

După ce Austria s-a opus ca România să adere la spațiul Schengen și după valul de critici şi neînţelegere la nivel internaţional, cancelarul Karl Nehammaer a ieșit cu o nouă declarație, prin care nu face altceva decât să critice politica de azil eronată a UE şi să acuze presiuni la adresa Austriei. Potrivit Nehammer, dezbaterea privind migraţia a fost din nou pusă în mişcare la nivelul UE, odată cu veto-ul Austriei.

„Nu va exista nicio extindere (Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient. Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei”, a opinat cancelarul. „Atâta timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată”, a precizat Nehammer, potrivit Die Presse.

Cancelarul austriac a mai spus că solicitările de azil din partea tunisienilor care intrau prin Serbia au „scăzut drastic” după ce au încetat să mai fie scutiţi de vize. Și Ministerul austriac de Interne a citat cifre cu scopul de a explica abordarea restrictivă a Austriei. „40 la sută dintre migranţi ar veni la Belgrad cu avionul şi apoi ar ajunge în Austria cu ajutorul traficanţilor prin Serbia şi Ungaria sau prin Serbia, România şi Ungaria. Alţi 40 la sută vin în Austria pe cale terestră din Turcia, prin Bulgaria sau România şi Ungaria”.