Home » Știri » Știri externe » Donald Trump vrea ca SUA să iși îmbunătățească relațiile cu China

Donald Trump vrea ca SUA să iși îmbunătățească relațiile cu China

Redactia Știri / 09.12.2016, 16:25
Donald Trump vrea ca SUA să iși îmbunătățească relațiile cu China

Președintele-ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi că Statele Unite ar trebui să-și îmbunătățească relațiile cu China, pe care el a criticat-o pentru politicile sale economice și pentru faptul că nu reușește să țină sub control Coreea de Nord, infromeaza Reuters, citată de news.ro.

„Una dintre cele mai importante relaţii pe care trebuie să le îmbunăţim (…) este relaţia noastră cu China”, a spus Trump la un miting electoral din Iowa. Decizia vine în contextul în care SUA şi China sunt cele mai mari economii din lume.

“China nu este o economie de piaţă”. Nu au jucat după reguli şi ştiu că este timpul să înceapă”, a adăugat el.

Donald Trump a afirmat și în campania lui electorală că vrea ca SUA să își îmbunătățească relațiile cu China, iar joi, criticile la adresa Beijingului au continuat. Acesta se află acolo într-un turneu prin care își exprimă recunoștința față de de alegătorii din statele cruciale pentru victoria sa în alegerile prezidențiale.

“Avem furtul masiv de proprietate intelectuală, impunerea de taxe nedrepte pentru companiile noastre, faptul că nu ajută cu ameninţarea nord-coreeană, aşa cum ar trebui, precum şi devalorizarea monedei lor şi dumpingul produselor”, a spus Trump despre China. “În rest au fost extraordinari, nu?”, a spus Trump.

China nu este declarată în prezent ţară care îşi manipulează moneda nici de Departamentul american al Trezoreriei, nici de Fondul Monetar Internaţional. Organizaţia Mondială a Comerţului estimează că taxele impuse de China pe bunurile de import sunt, în general, mai mari decât cele americane.

Trump l-a invitat pe scenă alături de el pe guvernatorul de Iowa Terry Branstad, pe care l-a ales pentru a fi ambasador în China. Donald Trump a admis că Branstad l-a rugat întotdeauna să nu spună nimic negativ despre China în statul său.

“Am atât de mulţi prieteni acolo”, a spus Trump că i-a explicat Branstad.

La rândul său, guvernatorul a declarat că este prieten de 30 de ani cu preşedintele chinez Xi Jinping. El a mers la Beijing de cel puţin şase ori, iar Xi a mers în Iowa de două ori.

Trump a repetat mesajul său de campanie care spune că intenţionează să pună SUA şi muncitorii americani pe primul plan, în faţa intereselor globale.

Trump a criticat China în mod repetat pe parcursul campaniei electorale şi şi-a atras un protest diplomatic din partea Beijingului, săptămâna trecută, după ce a discutat telefonic cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, în condiţiile în care China consideră regiunea provincia sa.

Acesta a fost primul contact la nivel înalt cu Taiwanul de către un preşedinte sau preşedinte-ales american.