Home » Știri » Știri externe » Încoronarea regelui Charles. Când are loc și ce se va întâmpla în cele 3 zile de festivități

Încoronarea regelui Charles. Când are loc și ce se va întâmpla în cele 3 zile de festivități

Ileana Mladinoiu / 27.01.2023, 17:47
Încoronarea regelui Charles. Când are loc și ce se va întâmpla în cele 3 zile de festivități

Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai 2023 la Westminster Abbey din Londra, alături de soția sa, Regina Consoartă Camilla, potrivit anunțului făcut de Palatul Buckingham. Deși se așteaptă ca ceremonia să fie mai scurtă și mai puțin costisitoare decât cea a Elisabetei a II-a, pentru a nu stârni mânia britanicilor al căror moral este scăzut din cauza inflației, totuși ar trebui să urmeze un protocol mai vechi.

Încoronarea regelui Charles. Anunțul făcut de Casa Regală

„Încoronarea va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, având în același timp rădăcinile în lunga tradiție și fast a monarhiei”, reiese din comunicatul de la palat.

Să reamintim că în 1953 încoronarea Elisabetei a II-a, prima transmisă în direct la televiziune, costase 1,57 milioane de lire sterline (1,8 milioane de euro), echivalentul în 2022 a 46 de milioane de lire sterline (52 de milioane de euro).

Ceremonia încoronării lui Charles (73 de ani) va avea loc la Westminster Abbey și va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, prima figură religioasă din Biserica Anglicană și al doilea șef al acesteia, după monarhul britanic. Acesta îl va prezenta mai întâi publicului pe noul suveran, care îl va aclama.

Urmează ca suveranul să depună jurământul de încoronare (Coronation Oath Act), scris în 1688 prin care se va angaja solemn să guverneze poporul conform legilor adoptate de Parlament, să aplice legea și justiția „cu clemență” și să „facă tot ce este posibil pentru a păstra Biserica Anglicană și religia protestantă”.

Apoi, așezat pe Scaunul Regelui Edward, de fapt un tron ​​făcut în 1300 și folosit la fiecare încoronare din 1626, el va fi „uns, binecuvântat și consacrat” de către Arhiepiscopul de Canterbury, care îi va da inelul, cele două sceptre regale, globul și pelerina, punându-i coroana pe cap. Membrii familiei regale îi vor aduce un omagiu și se va oficia împărtășania. Adunarea va putea cânta în cor „God save the King”.

Ce simboluri ale puterii și spiritualității va primi Carol al III-lea

Regatul Unit este singura monarhie din Europa care continuă să folosească costume regale, sceptrul sau anumite săbii în timpul ceremoniilor de încoronare. Simboluri ale puterii și spiritualității, bijuteriile coroanei britanice, ținute sub supraveghere atentă la Turnul Londrei, vor părăsi celebrul monument pentru a fi folosite în timpul încoronării regelui.

Coroana Sfântului Eduard, realizată în 1661 pentru încoronarea lui Carol al II-lea, este cea mai importantă și sacră dintre toate coroanele. Se folosește doar în momentul încoronării. Fabricată din aur masiv, argint, rubine și safire în special și echipată cu o bandă de hermină, cântărește mai mult de două kilograme.

Conform tradiției, ea se poartă la sfârșitul ceremoniei și pentru procesiunea regală. Realizată în 1937 pentru încoronarea regelui George al VI-lea, aceasta este coroana pe care Elisabeta a II-a a purtat-o ​​după încoronarea ei. Regina a folosit-o și în alte ocazii, cum era atunci când deschidea oficial Parlamentul în fiecare an.

Încoronarea Camillei ca Regină Consoartă

Dacă nu s-a decis altfel și cum noul suveran este bărbat, soția sa Camilla va fi proclamată regină (Regina Consoartă, titlu pe care Elisabeta a II-a l-a dorit pentru cea de-a doua soție a fiului ei) și încoronată, în urma unei ceremonii similare, dar simplificate, conform năzuințelor reginei Elisabeta a II-a. Nu același lucru se întâmplă în cazul în care o regină ajunge la tron, pentru că soțul ei nu devine rege și nu primește „ungerea” sacră.

În legătură cu invitațiile, ar trebui să fie mult mai puține pentru Charles decât pentru Elisabeta a II-a, capacitatea Westminster Abbey fiind de aproximativ 2.000 de oameni. În 1953, la încoronarea Reginei au participat 8.251 de invitați, reprezentând 181 de țări și teritorii. Printre aceștia, mulți reprezentanți ai monarhiilor străine făcuseră călătoria, dar niciun suveran european, respectând astfel o tradiție regală. După ceremonie, a avut loc o procesiune lungă pe străzile Londrei. Deși Westminster Abbey și Palatul Buckingham sunt la mai puțin de o milă unul de celălalt, traseul procesiunii a avut o lungime de 7,2 kilometri în 1953, pentru a permite cât mai multor oameni să participe. Presa britanică a vorbit în ultimele zile despre o listă limitată la 2000 de invitați pentru ziua de 6 mai 2023.

 

Ce festivități vor mai avea loc după încoronare

Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui”, apoi aceștia se vor întoarce la palat în cadrul „Procesiunii de încoronare”, la care li se vor alătura şi alţi membri ai familiei regale. Prima zi a ceremoniei se va încheia cu apariția pe balcon a celor doi soți (Regele şi Regina Consoartă) care vor fi însoţiţi de membri ai familiei regale, cu scopul de a saluta mulţimea.

A doua zi, pe 7 mai, la Castelul Windsor, va avea loc un concert cu „personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane”, ce va fi difuzat de BBC. Deocamdată, Palatul Buckingham nu a  menţionat numele artiştilor care vor concerta atunci.

Luni, 8 mai, va fi sărbătoare legală, iar oamenii vor fi încurajaţi să facă voluntariat. Mişcarea urmăreşte „să adune oamenii şi să creeze o mişcare de voluntariat care va dura dincolo de weekendul încoronării” a precizat palatul.

Pregătirile pentru evenimentul de pe 6 mai sunt cunoscute sub numele de cod „Operation Golden Orb” și stabilesc în detaliu fiecare pas al marelui eveniment.