Home » Știri » Știri externe » Julian Assange a fost lăsat fără Internet chiar de Guvernul Ecuadorian

Julian Assange a fost lăsat fără Internet chiar de Guvernul Ecuadorian

George Stanciu / 19.10.2016, 15:28
Julian Assange a fost lăsat fără Internet chiar de Guvernul Ecuadorian

Guvernul Ecuadorian a admis că i-a restrâns accesul la Internet lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, care locuiește în sediul ambasadei țării sud-americane din Londra, încă de la jumătatea lui 2012.

Ministerul ecuadorian de Externe a transmis un comunicat de presă în care dezminte zvonurile care afirmă că a luat această măsură ca urmare a presiunilor făcute de SUA. WikiLeaks a acuzat Washingtonul că a cerut Ecuadorului să îl oprească pe Julian Assange să publice documente care fac referire la candidata democrată de la Casa Albă, Hillary Clinton.

Departamentul de Stat american a dezmințit, de asemenea, astfel de afirmații, clasificându-le drept „pur şi simplu neadevărate”.

Activistul Julian Assange s-a refugiat şi a primit azil în interiorul Ambasadei Ecuadorului din Londra în 2012, pentru a nu fi extrădat pe fondul unor acuzații de agresiune sexuală şi viol.

În comunicatul de presă, ministerul ecuadorian a accentuat că decizia WikiLeaks de a oferi publicului documente care pot afecta alegerile prezidențiale din Statele Unite reprezintă responsabilitatea sa în totalitate, iar Quito nu vrea să interfereze cu procesul electoral. „În acest sens, Ecuadorul, care şi-a exercitat dreptul la suveranitate, a restricţionat temporar accesul unei părţi a sistemului de comunicaţii din Ambasada sa în Marea Britanie”, transmite guvernul în comunicat.

„Ecuadorul nu cedează presiunilor din partea altor ţări”, mai adaugă ministerul, arată news.ro.

WikiLeaks acuză statul Ecuador că a blocat accesul lui Assange la Internet în seara de sâmbătă. Site-ul a dat publicității recent o serie de materiale din campania lui Clinton, inclusiv mailuri trimise de John Podesta, directorul de campanie al democratei.

Site-ul a publicat sâmbătă trei transcrieri ale unor discursuri pe care Clinton le-a susţinut pentru Banca Goldman Sachs, contra-cost, pe care echipa de campanie a refuzat să le arate public. Aceste transcrieri dezvăluie relaţia ei de persiflare a unor directori ai băncii şi sunt puţin susceptibile să liniştească temerile unor democraţi ce susțin că Hillary este prea apropiată de Wall Street.

Tabăra democratei acuză că furtul de date este opera unor hackeri ruşi, ce au ca scop subminarea procesului democratic în Statele Unite.

Echipa de campanie a lui Clinton nu a făcut declarații vizavi de autenticitatea e-mailurilor, însă nu sunt indicii care să arate că acestea sunt false.