Home » Știri » Știri externe » Mormântul lui Iisus a fost redeschis după 500 de ani

Mormântul lui Iisus a fost redeschis după 500 de ani

George Stanciu / 28.10.2016, 14:38
Mormântul lui Iisus a fost redeschis după 500 de ani

Cercetătorii au descoperit mormântul lui Iisus din Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, acoperit cu plăci de marmură în secolul XV, arată playtech.ro.

„Plăcile de marmură care acopereau mormântul au fost înlăturate şi am fost uimiţi de cantitatea de materiale aflate sub acestea. Vor exista lungi analize ştiinţifice, dar, în final, vom fi capabili să descoperim piatra pe suprafaţa căreia a fost depus trupul lui Iisus”, transmite Fredrik Hiebert, arheolog de la National Geographic Society.

În accepțiunea religiei creștine, Iisus ar fi fost așezat pe o piatră cioplită, extrasă dintr-o peșteră calcaroasă, după ce a murit pe cruce în anul 33. Dogma creștină afirmă că Iisus a înviat la trei zile după moarte, iar femeile ce au venit să îi ungă trupul au descoperit că mormântul era gol.

Piatra cioplită din mormântul lui Iisus reprezintă acum o anexă a unei structuri numită Edicule (de la latinul aedicule, casă mică), ce a fost reconstruită în perioada 1808-1810, după ce a fost afectată de un incendiu.

Redescoperirea mormântului le dă ocazia cercetătorilor să studieze ceea ce reprezintă, în religia creștină, cel mai sfânt loc. Analiza pietrei îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă forma originală a mormântului, dar și modul în care s-a transformat într-un loc de venerare, după ce a fost descoperit de către Elena, mama împăratului roman Constantin, în anul 326.

Biserica Mormântului Sfânt este în custodia a șase secte creştine. Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Armeană dețin majoritatea controlului, iar o serie de părți ale acestei biserici reprezintă locuri comune de venerație.

Respectivul Edicule anterior menționat a fost restaurat în secolul XIX și a fost subiectul unei dileme timp de zeci de ani. A fost afectat de un cutremur din anul 1927, iar autorităţile britanice au fost nevoite să îl restaureze în anul 1947, așezând o grindă exterioară structurii.

În urmă cu un an, Partiarhia Ortodoxă Greacă din Ierusalim, ce a primit acordul a două alte comunități religioase, a invitat membrii Universităţii Tehnice Naţionale din Atena să studieze situl arheologic, şi a demarat un nou proiect de restaurare estimat la de patru milioane de dolari, în luna martie a acestui an. Acesta ar trebui să fie gata în primăvara anului 2017.

Regele Abdullah al Iordaniei și Mica Ertegun, văduva lui Ahmet Ertegun, cofondatorul Atlantic Records sunt unii dintre finanțatorii ce susțin procesul de restaurare pentru mormântul lui Iisus, acțiunile fiind supravegheate de Fondul Mondial de Monumente.