Home » Știri » Știri externe » Povestea primului copil din America născut în urma fertilizării in vitro. Ce face și cum arată acum

Povestea primului copil din America născut în urma fertilizării in vitro. Ce face și cum arată acum

Voicu Costin / 28.12.2021, 17:04

Procedura de inseminare in vitro a reușit să aducă mulți copii pe lume, de când această modalitate a fost descoperită și pusă în aplicare în toată lumea. În anul 1981 se naște primul copil din SUA printr-o astfel de procedură. Ce face și cum arată acum, după 40 de ani de la naștere aflăm în rândurile de mai jos!

40 de ani de la prima inseminare in vitro din SUA

Elizabeth Jordan Carr (născută pe 28 decembrie 1981 la ora 7:46) este primul copil din Statele Unite care a venit pe lume în urma procedurii de fertilizare in vitro și al 15-lea din lume. Tehnica a fost efectuată la Eastern Virginia Medical School din Norfolk sub conducerea doctorilor Howard Jones și Georgeanna Seegar Jones, care au fost primii ce au încercat procesul în Statele Unite. A fost născută la Spitalul General Norfolk din Virginia de Dr. Mason Andrews, cântărind 2,6 kg.

Părinții ei se numesc Judith Carr, o profesoară de 28 de ani la acea vreme și soțul ei, Roger Carr, 30 de ani, din Westminster, Massachusetts. Mama lui Elizabeth nu a putut rămâne însărcinată în mod normal, deoarece complicațiile din timpul sarcinilor anterioare nereușite au forțat îndepărtarea trompelor ei uterine.

Medicii au efectuat prima fertilizare in vitro cu succes a unui iepure în 1959, iar primul om s-a născut pe această cale în Anglia în 1978. Unul dintre medicii responsabili, dr. Robert Edwards a primit Premiul Nobel în 2010.

Au urmat o serie de sarcini de succes induse de IVF (n.n- In vitro fertilization- Fertilizare in vitro), condusă de echipa formată din Dr. Howard și Georgeanna Jones. Aproximativ 600.000 de femei ar putea să nască datorită procedurii, în America.

Biserica nu acceptă prea ușor ideea

Biserica Romano-Catolică se opune IVF pe motiv că separă sexul conjugal de actul concepției, în timp ce alții continuă să critice ceea ce percep ei, ca o industrie construită în jurul vânzării IVF, cuplurilor cu probleme de fertilitate. Cu toate acestea, procedura a fost îmbunătățită de-a lungul mai multor decenii și este acum destul de comună, ducând la aproximativ 5 milioane de nașteri în total, conform unui studiu din 2012. Se estimează că IVF reprezintă acum peste un procent din nașterile americane în fiecare an.

Biserica aprobă fertilizarea in vitro, însă numai pentru cuplurile sterile. Se cunosc cazuri în care s-a făcut abuz în utilizarea tehnologiei. De asemenea, sub semnul întrebării sunt și opţiunile de mamă surogat, recoltare, congelare și stocare de ovule sau spermatozoizi, gestionarea embrionilor vii în perioada de după fertilizare, teste sau experimente făcute pe embrionul rezultat. În România, prima fertilizare in vitro a avut loc în 1996, în Timișoara.

Elizabeth Jordan Carr, după 40 de ani

Există și o pagină de Wikipedia care-i poartă numele tinerei Elizabeth Carr, unde sunt prezentate câteva informații de bază despre ea. Conform informațiilor apărute acolo, ea a lucrat de-a lungul timpului ca jurnalistă.

Pe 5 august 2010, Carr a născut primul ei copil, Trevor James Comeau. El a fost conceput fără asistența tehnologiei de reproducere artificială.

În cinstea celei de-a 40-a aniversări, ea speră să strângă 40.000 de dolari pentru Resolve, o asociație națională pentru femeile infertile. Ele vor primi tratamentul adecvat pentru a reuși să rămână gravide și să nască copii sănătoși.