Home » Știri » Știri externe » Prima țară din lume care declară lockdown climatic. Se cere „încetarea tuturor activităților în aer liber”

Prima țară din lume care declară lockdown climatic. Se cere „încetarea tuturor activităților în aer liber”

Manolică Anca / 27.07.2022, 11:45
Prima țară din lume care declară lockdown climatic. Se cere „încetarea tuturor activităților în aer liber”

Canicula face ravagii pe tot mapamondul și iată că avem o primă țară din lume care declară lockdown climatic. Temperaturile ridicate de aici au determinat Guvernul să impună anumite restricții, care obligă populația să rămână în casele lor pentru a evita efectele negative ale căldurii. Ce presupune acest lucru.

Lockdown climatic în cea mai populată țară din lume

Vara aceasta se înregistrează temperaturi record în multe părți ale lumii, atingând și depășind în unele cazuri valori care nu au mai fost înregistrate de zeci de ani. O astfel de exemplu este China, care se confruntă cu un val de căldură neobișnuit, atingând până la 41 de grade în ultima săptămână.

Este al doilea val de căldură care se abate asupra țării, astfel că autoritățile chineze au lansat un blocaj climatic, forțând populația să stea în casă pentru a evita efectele și daunele provocate de temperaturile extrem de ridicate.

Potrivit Il Sussidiario, Serviciul Național de Meteorologie chinez a emis recent o alertă roșie pentru 67 de orașe în care temperaturile ar putea să treacă 40 de grade în următoarele zile.

În alte 393 de orașe sunt așteptate temperaturi de 35 de grade sau chiar mai mult

Din cauza căldurii excesive, guvernul chinez a decis să instaureze un lockdown climatic pentru orașele aflate în alertă roșie. Așadar, aici se ordonă în mod expres „încetarea tuturor activităților în aer liber”, în timp ce populației i se solicită, de asemenea, „să acorde mai multă atenție prevenirii incendiilor”.

China, prima țară din lume care declară lockdown climatic
China, prima țară din lume care declară lockdown climatic

Încă nu se cunoaște cu exactitate cât va dura acest lockdown climatic și nici ce repercusiuni ar putea avea, mai ales dacă ne gândim că închiderea oamenilor în casă va duce la o creștere a consumului de energie electrică din cauza utilizării intense a aparatelor de aer condiționat din gospodării, fabrici și clădiri de birouri.

China este țara care produce cea mai mare poluare globală

Iar după cu bine știm, China este cea mai dens populată și țara care produce cea mai mare poluare globală, aceasta din urmă fiind responsabilă, în mare parte, de căldura excesivă care afectează aproape întreaga lume. Acest lucru ar trebui să ajute la explicarea faptului că temperaturile din această țară au crescut foarte rapid și în mod semnificativ în ultima perioadă.

Acesta este deja al doilea val de căldură excesivă care se abate asupra țării în luna iulie (considerat ca trei sau mai multe zile consecutive de temperaturi atipice), primul fiind între 5 și 17 iulie.

Efectul căldurii atipice din China se răsfrânge, bineînțeles, și asupra agriculturii și irigării câmpurilor. De asemenea, în unele orașe, a fost necesară stingerea lămpilor stradale pentru a putea fi satisfăcută cererea de energie electrică, în timp ce în altele s-a decis majorarea tarifului.