Home » Știri » Știri externe » Primul soldat rus acuzat de crime de război. Cine este și ce pedeapsă a primit

Primul soldat rus acuzat de crime de război. Cine este și ce pedeapsă a primit

Alexandru Cazacu / 24.05.2022, 08:40
Primul soldat rus acuzat de crime de război. Cine este și ce pedeapsă a primit

Au trecut deja 90 de zile de la izbucnirea războiului în Ucraina, iar nu cu mult timp în urmă, Vadim Șișimarin a devenit primul soldat rus acuzat pentru crime de război. Ce pedeapsă a primit tânărul militar în vârstă de 21 de ani, ce fapte a comis acesta și care este reacția Kremlinului la verdictul tribunalului Ucrainean, puteți afla în rândurile următoare.

Vadim Șișimarin, primul soldat rus acuzat de crime de război

Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, primul militar rus acuzat pentru crime de război a fost condamnat la închisoare pe viață. În vârstă de 21 de ani, Vadim Șișimarin pledase vinovat în fața magistraților pentru împușcarea unui civil ucrainean neînarmat. Tânărul soldat rus declarase că va accepta orice pedeapsă. Așadar, în primul proces pentru crime de război ținut în Ucraina, Vadim a fost găsit vinovat pentru asasinarea unui civil neînarmat.

În cadrul procesului, Șișimarin a purtat un hanorac cu glugă și a urmărit în tăcere procedurile, închis într-o cutie de sticlă armată. Conform agenției de presă Reuters, în sala de judecată a tribunalului de la Kiev, tânărul rus nu a arătat nicio emoție, în timp ce i-a fost citit verdictul. În schimb, Vadim a declarat că „nu a vrut să ucidă”, dar că „era nervos” atunci când la omorât pe civilul ucrainean neînarmat, Oleksandr Şelipov.

„Îmi pare sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aș vrea să-mi cer scuze încă o dată. Și voi accepta pedeapsa pe care o voi primi”, a spus primul soldat rus acuzat de crime de război, potrivit The Guardian.

Cum s-au petrecut evenimentele

Vadim a ucis civilul ucrainean la data de 28 februarie 2022. Oleksandr Şelipov, în vârstă de 62 de ani, mergea pe bicicletă la marginea unui drum din localitatea Ciupohovka. După un atac al forțelor ucrainene, coloana din care făcea parte Șișimarin a fost distrusă, iar el împreună cu alți patru militari ruși a fugit cu un vehicul pe care l-au sechestrat cu forța.

Ajunși în Ciupohovka, rușii l-au văzut pe Oleksandr vorbind la telefon. Atunci, Șișimarin i-a tras un glonț în cap pentru a-l împiedica să comunice soldaților ucraineni despre prezența lor. Conform procurorului general ucrainean, civilul neînarmat a murit pe loc în apropiere de locuința sa.

Vadim Șișimarin, primul soldat rus acuzat de crime de război
Vadim Șișimarin, primul soldat rus acuzat de crime de război

Șișimarin a fost capturat la începutul lunii mai, când autoritățile ucrainene au publicat o înregistrare în care tânărul soldat rus declara că a venit să lupte în Ucraina pentru „a-și putea susține financiar mama”. Vadim a precizat că i s-a ordonat să tragă, iar el l-a împușcat pe ucraineanul neînarmat, apoi soldații ruși și-au văzut de drum.

Ce va face Kremlinul

Autoritățile din Rusia sunt îngrijorate în ceea ce privește soarta tânărului sergent rus, după ce acesta a primit condamnarea la închisoare pe viață. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Kremlinul va căuta modalități de a-i oferi asistență, spun cei de la CNN.

”Evident că suntem îngrijorați cu privire la soarta cetățeanului nostru. Nu avem multe oportunități de a-i proteja interesele pe teren, deoarece instituțiile străine nu au de fapt nicio activitate (n.r. – la Kiev). Însă asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare posibilitatea de a face încercări prin alte canale”, a spus Dmitri Peskov, într-o conferință telefonică regulată.

Șişimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat în fața magistraților din districtul Solomiansky din Kiev, după ce la 28 februarie a ucis un civil ucrainean de 62 de ani.