Home » Știri » Știri externe » Theresa May: vrem un Brexit cât mai blând și ordonat

Theresa May: vrem un Brexit cât mai blând și ordonat

Sebastian Rotaru / 15.12.2016, 13:36
Theresa May: vrem un Brexit cât mai blând și ordonat

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că vrea o ieșire „cât mai blândă şi ordonată cu putinţă” din Uniunea Europeană.

Prezentă la un summit UE la Bruxelles, Theresa May a spus că vrea ca Marea Britanie să părăsească UE blând și ordonat, relatează news.ro.

„Vom părăsi UE. Vrem să fie un proces cât mai blând şi ordonat cu putinţă. Acest lucru nu este doar în interesul nostru, este de asemenea în interesul restului Europei”, a declarat May.

Summitul va avea loc în 28 și va exista și o cină de lucru, la care Theresa may nu va participa. L această cină este prevăzută și o dezbatere a metodei UE în viitoarele negocieri cu Londra.

„Salut faptul că alţi lideri se vor reuni pentru ca să dezbată despre Brexit în această (joi) seară, având în vedere că vom invoca Articolul 50 şi vom declanşa negocierile până la sfârşitul lui martie”, a subliniat şefa Guvernului britanic.

„Este bine ca ceilalţi lideri să se pregătească pentru aceste negocieri, la fel ca noi, noi suntem pregătiţi”, a adăugat May.

Cei 27 de membri ai Comisiei Europene urmează să se înţeleagă, joi seara, asupra unui scurt text care îndeamnă la „deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor” cu Londra, după declanşarea procesului ieşirii Regatului Unit prin activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, spune o sursă europeană.

Documentul va sublinia că ei vor fi „pregătiţi să negocieze” imediat ce vor primi notificarea promisă de Guvernul conservator al lui May, în următoarele trei luni şi jumătate de acum înainte.

„Nu se va întâmpla nimic pe fond, dar este necesar să fie pus la punct mecanismul, pentru a fi pregătiţi de negocieri” odată cu această notificare oficială, a subliniat un diplomat european.