Home » Știri » Știri externe »  “Tricoul rușinii” este o formă de stigmatizare? De ce fetele vor să se sexualize în școală

 “Tricoul rușinii” este o formă de stigmatizare? De ce fetele vor să se sexualize în școală

Ileana Mladinoiu / 20.10.2020, 14:58
 “Tricoul rușinii” este o formă de stigmatizare? De ce fetele vor să se sexualize în școală

În Elveția, „tricoul rușinii”,  destinat să ascundă costumele școlare considerate prea provocatoare, a stârnit  numeroase controverse. Pot școlile să forțeze fetele din facultate să-și ascundă buricul? Mai multe cantoane tocmai au decis și au interzis practicarea tricourilor XXL, cam de pe la începutul lunii octombrie, în urma protestelor care au avut loc.  Asimilată rapid pălăriei de măgar a tristei amintiri (pălărie de hârtie, împodobită cu două urechi lungi purtate de elevii răi și care au ajuns un simbol al ignoranței), îmbrăcămintea largă, lejeră a devenit ținta elevelor, feministelor și a unor părinți.

Tricoul rușinii a stârnit numeroase controverse

Tricoul cu inscripția rușinii pe el nu poate ascunde faptul că în general sunt vizate fetele care fac obiectul stigmatizării, mai mult decât băieții. Vorbind despre “tricoul rușinii”, consilierul de stat pentru educație, Anne Emery,  a făcut următoarea precizare: „Această inscripție este stigmatizantă, chiar dacă ar fi fost adoptată împreună cu elevii și părinții”, reamintind oamenilor că “nu venim la școală îmbrăcați ca acasă sau în vacanță”.

 Cantonul Vaud interzice practicarea „tricoului rușinii” folosită, ce-i drept, și în anumite unități din această parte francofonă a Elveției, după cum a declarat consilierul de stat în educație  Cesla Amarelle: „Nu există nicio inscripție pe tricouri ca la Geneva. Dar este percepută ca stigmatizantă de fetele tinere. Prin urmare, am decis să interzicem această practică ”, a adaugat Amarelle.

Tricoul rușinii a stârnit un protest din partea elevilor
Tricoul rușinii a stârnit un protest din partea elevilor

Totul a început la colegiul Pinchat din Geneva, a doua zi după începerea anului școlar. Doi băieți și zece fete, purtând haine considerate „nepotrivite” de către unitate, au fost nevoiți să poarte un tricou XXL cu inscripția „Am o ținută adecvată” pentru a putea merge la curs.

De aceea, în Colegiul din Pinchat, trebuie evitate hainele care dezvăluie prea mult picioarele și umerii, curelele subțiri și articolele de acoperit capul, sub sancțiunea purtării îngrozitorului tricou XXL. „Ceea ce deranjează în cazul acestor tinere fete nu este în mod fundamental ceea ce poartă, ci ceea ce arată. […] Pentru băieții de vârsta lor, dar și pentru profesori, evident, care le găsesc provocatoare pe aceste tinere fete. Privirea acestor adulți este cea care îi sexualizează”, a comentat indignat unul dintre creatorii sexismului din Geneva, pentru lecourrier.ch.

S-a insistat apoi asupra necesității unui dialog cu elevii. „Trebuie să îi facem pe oameni să înțeleagă că există un cadru care trebuie respectat, inclusiv din punct de vedere vestimentar”, a mai spus oficialul din educație, subliniind “că multe unități din Vaud au găsit soluții pentru a rezolva această problemă, fără a recurge la o sancțiune considerată umilitoare”.

Amarelle a explicat, de asemenea, că a trebuit să „auzim” de aceste tinere fete care se revoltă împotriva ideii ca trupurile lor să fie sexualizate la școală. „Este ceva ce trebuie să audă băieții și profesorii”, a adăugat oficialul.