Home » Știri » Știri externe » Zeci de mii de brazilieni protestează în favoarea continuării investigațiilor anticorupție

Zeci de mii de brazilieni protestează în favoarea continuării investigațiilor anticorupție

George Stanciu / 05.12.2016, 13:04
Zeci de mii de brazilieni protestează în favoarea continuării investigațiilor anticorupție

Autoritățile braziliene au afirmat că aproximativ 60.000 de oameni au ieșit la protest duminică noaptea pe străzile din Sao Paulo şi Rio de Janeiro. Brazilienii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima furia față de un proiect de amendare a legislaţiei, care amenință parcursulcelei mai mari investigaţii anticorupţie din țară.

Majoritatea celor ce au luat parte la protest s-au adunat în districtul financiar al metropolei Sao Paulo, dar mii de oameni au fost prezenți şi pe plaja Copacabana, din metropola Rio de Janeiro.

Brazilienii protestează după ce congresmanii au votat săptămâna trecută o serie de amendamente la o lege anticorupţie, prin care este subminată cea mai mare investigaţie de acest fel a procurorilor.  Organizatorii protestelor afirmă că politicienii au încercat să-i intimideze pe participanți. Protestatarii sunt de părere că parlamentarii vizaţi de procurorii anticorupţie vor să reducă puterile legii.

Parlamentarii au mărit pedepsele pentru magistraţii care fac abuz de putere în soluţionarea unor cazuri de corupţie. Legislaţia trebuie să fie aprobată de senatori înainte ca implementarea să aibă loc.

O bună parte dintre cei prezenți la protest au ridicat pancarte de susţinere pentru procurorul Segio Moro, care conduce investigaţia anticorupţie în aşa-numita ”Operaţiunea Spălarea Maşinii”. Îmbrăcaţi în galben şi verde, protestatarii au mărşăluit în capitala Brasilia, dar şi în alte mari orașe din țară, inclusiv Sao Paulo şi Rio de Janeiro.

Preşedintele Michel Temer i-a lăudat pe protestatari, pentru că aceștia au fost pașnici pe tot parcursul manifestațiilor, arată news.ro.

”Operaţiunea Spălarea Maşinii” a descoperit o reţea uriaşă de corupţi ce are ca punct de pornire compania petrolieră Petrobras. Procurorii anticorupţie susţin că mai multe companii private au acceptat să plătească mite uriaşe unor politicieni, funcţionari şi directori ai companeii petroliere pentru a căştiga licitaţii publice extrem de profitabile cu Petrobras.

Costurile pentru cele mai multe licitaţii publice erau supraestimate, pentru a putea acoperi mita plătită de companiile private.

Petrobras a pierdut până la 1,8 miliarde de dolari din cauza corupţiei.