Home » Știri » Știri economice » Actul oficial pe care proprietarii de locuințe trebuie să-l depună la ANAF până pe 26 mai 2025. Amenda este uriașă!

Actul oficial pe care proprietarii de locuințe trebuie să-l depună la ANAF până pe 26 mai 2025. Amenda este uriașă!

Redactia Redactia / 21.05.2025, 09:27
Actul oficial pe care proprietarii de locuințe trebuie să-l depună la ANAF până pe 26 mai 2025. Amenda este uriașă!

Proprietarii care închiriază locuințe au obligația să depună la ANAF Declarația Unică (formularul 212) până pe 26 mai 2025. Acest document trebuie completat de către persoanele fizice care, în cursul anului 2024, au obținut venituri sau înregistrat pierderi din România sau din străinătate, fie în mod individual, fie într-o formă de asociere, conform prevederilor din Codul Fiscal.

Cei care nu depun declarația la timp riscă amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei.

Este important de menționat că veniturile obținute din chirii vizate de această declarație nu includ arendarea bunurilor agricole, închirierea în scop turistic a camerelor din locuințe personale, veniturile provenite de la persoane juridice sau alte entități care țin evidență contabilă (acestea sunt deja impozitate la sursă).

Citeşte şi: Cum îţi poţi plăti taxele online direct în contul unic ANAF. Proces rapid şi sigur

Conform Codului Fiscal, venitul brut din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal – cu excepțiile menționate mai sus – reprezintă totalitatea sumelor încasate sau echivalentul în lei al veniturilor în natură, stabilite prin contractul încheiat între părți, indiferent de momentul încasării acestora.

Declarația Unică poate fi depusă fizic, la ghișeele ANAF sau prin poștă (cu confirmare de primire), sau online, fie prin Spațiul Privat Virtual (SPV), fie pe platforma e-guvernare.ro, folosind semnătura electronică.

De asemenea, ANAF atrage atenția că persoanele care au încasat bani din chirii, dobânzi bancare, dividende sau alte surse ar putea datora contribuția la sănătate (CASS). Dacă venitul anual cumulat nu depășește 19.800 de lei, nu există obligația de plată. În schimb, dacă veniturile sunt mai mari, contribuția se calculează astfel:

  • pentru venituri între 19.800 și 39.600 lei: CASS este 1.980 lei/an;
  • pentru venituri între 39.600 și 79.200 lei: CASS este 3.960 lei/an;
  • pentru venituri de peste 79.200 lei: CASS este 7.920 lei/an, indiferent de cât se depășește acest prag.

Pentru a evita eventualele penalizări sau datorii, este recomandat ca fiecare contribuabil să verifice periodic veniturile realizate din chirii, dobânzi sau investiții, să consulte un contabil și să se asigure că depune declarația în termenul legal.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128