Home » Știri » Știri economice » Afacerile cu mașini cresc: ce avans au înregistrat acestea

Afacerile cu mașini cresc: ce avans au înregistrat acestea

Sebastian Rotaru / 13.12.2016, 09:58
Afacerile cu mașini cresc: ce avans au înregistrat acestea

Afacerile cu mașini cresc, la fel și cele cu motociclete. În luna octombrie, acestea au crescut simțitor, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Afacerile din domeniul autovehiculelor și al motocicletelor au avut, în luna octombrie, un avans de 18,4%, fașă de aceeași lună a lui 2015, dar totuși mici față de luna trecută. Asta în timp ce afacerile din serviciile prestate populației au stagnat, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), arată news.ro.

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în octombrie cu 21,4% faţă de a zecea lună din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 1,1%.

Faţă de luna precedentă, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în octombrie cu 1,2%, ca serie brută, şi cu 0,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În octombrie, cea mai mare creştere a fost cu 33,1% faţă de octombrie 2015, pe serie brută  s-a înregistrat la întreţinerea şi repararea maşinilor.

De asemenea, afacerile cu maşini cresc, iar urcarea lor este cu 23%. Și afacerile din comerţul cu motociclete au avansat cu 10,3% faţă de a zecea lună din 2015, arată datele INS.

Dacă afacerile cu mașini cresc, pe partea de servicii prestate populaţiei, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în octombrie la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, unde afacerile s-au majorat cu 44,5% faţă de a zecea lună a anului trecut, şi la spălare şi curăţare a hainelor, cu un plus de 19,2%.

Cumulat, în primele zece luni ale anului, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut ca serie brută cu 18,3%, faţă de primele zece luni din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 9%.

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterile sunt de 17,9%, respectiv 9,5%.

Afacerile de retail sunt susţinute în acest an de creşterea puternică a salariilor. Ultimele statistici arată că, în octombrie, câştigul salarial mediu net a fost de 2.108 lei (469 euro), cu 12,7% mai mare decât în luna octombrie a anului trecut.