Home » Știri » Știri economice » Atenţie dacă ai bani cash! Ce bancnote trebuie evitate şi cum le recunoşti pe cele false

Atenţie dacă ai bani cash! Ce bancnote trebuie evitate şi cum le recunoşti pe cele false

Redactia Redactia / 07.04.2025, 09:44
Atenţie dacă ai bani cash! Ce bancnote trebuie evitate şi cum le recunoşti pe cele false

Autoritățile europene au retras din circulație peste 550.000 de bancnote euro false în 2024, semnalând o creștere de aproape 19% față de anul precedent, potrivit unui raport publicat de Banca Centrală Europeană (BCE).

Deși fenomenul falsificării banilor nu este nou, tehnologiile moderne de securitate contribuie semnificativ la reducerea riscurilor. În prezent, rata de contrafacere este extrem de scăzută, sub 1% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Cu toate acestea, este important să rămânem vigilenți, mai ales dacă folosim des numerar.

Ce bancnote sunt cel mai des falsificate

Conform BCE, cele mai vizate bancnote de către falsificatori sunt cele de 20 și 50 de euro, reprezentând împreună aproximativ 75% din totalul bancnotelor contrafăcute.

Majoritatea acestor falsuri (aproximativ 98%) au fost descoperite în țările din zona euro, iar restul în state membre ale UE non-euro sau în alte regiuni ale lumii.

Citeşte şi: O nouă emisiune de titluri de stat Fidelis. Care sunt dobânzile pentru depozitele în lei şi euro

Vestea bună este că majoritatea falsurilor sunt de slabă calitate și pot fi identificate cu ușurință, mai ales dacă știm ce să căutăm.

Cum verifici autenticitatea unei bancnote – metoda „simte, uite, înclină”

BCE recomandă o metodă simplă, dar eficientă, pentru a recunoaște o bancnotă autentică: „simte, uite, înclină”.

  • Simte: Hârtia este fermă, iar liniile scurte aflate pe marginea bancnotei pot fi percepute la atingere. De asemenea, imaginea principală, cifra valorii și literele sunt reliefate.

  • Uite: Ține bancnota către lumină. Ar trebui să apară un filigran cu portret, valoarea și imaginea principală. Bancnotele din seria „Europa” au și o fereastră transparentă în hologramă, care arată un portret vizibil pe ambele fețe.

  • Înclină: Înclinați bancnota pentru a vedea efectele speciale:

    • Numărul smarald: Se mișcă în sus și în jos și își schimbă culoarea de la verde la albastru.

    • Holograma: Pe banda argintie apar simbolul euro (€), imaginea principală și valoarea. Fereastra holografică arată culori tip curcubeu când este înclinată.

Ce trebuie să faci dacă suspectezi că ai o bancnotă falsă

Nu încerca să o folosești. Predă bancnota imediat unei bănci sau poliției. Păstrarea sau transmiterea de bani falși este ilegală, chiar și dacă ai primit-o din greșeală.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128