Home » Știri » Știri economice » Bursa de Valori București: fuziune cu o altă piață de capital

Bursa de Valori București: fuziune cu o altă piață de capital

Sebastian Rotaru / 14.12.2016, 16:45
Bursa de Valori București: fuziune cu o altă piață de capital

Bursa de Valori București a fuzionat cu o piață de capital importantă. Decizia a fost luată într-o şedinţă extraordinară a Adunării Generale a Acţionarilor.

Bursa de Valori București (BVB), care operează principala piaţă bursieră din România, a aprobat miercuri fuziunea cu Sibex, Bursa din Sibiu, anunță news.ro.

Cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi şi reprezentaţi în adunare, aprobă de principiu fuziunea cu Sibex – Sibiu Stock Exchange SA şi împuternicirea Consiliului Bursei pentru a lua toate măsurile şi a efectua toate operaţiunile de ordin administrativ, economic, financiar sau juridic, considerate necesare sau adecvate de Consiliul Bursei pentru a implementa decizia de aprobare de principiu şi continuarea demersurilor cu privire la proiectul fuziunii prin absorbţie a Sibex – Sibiu Stock Exchange SA”, spune un comunicat al BVB.

Până la fuziunea de miercuri, cele două piețe de capital au avut mai multe tentative de a se uni. Cele mai importante tratative de fuziune, eșuate ulterior, au avut loc ăn 2006 și 2011.

Bursa de Valor București a încheiat, în iunie, un acord de coordonare, care va permite evaluarea companiilor listate, după ce conducerea a primit mandat de la acţionari în luna aprilie să transmită invitaţii către companii de consultanţă în vederea realizării unei evaluări a busei sibiene. Acest acord urma să-i permită realizarea unor paşi concreţi spre un posibil proces de fuziune între cele două companii, cum ar fi procesul de evaluare a companiilor.

Bursa de Valori Bucureşti este cotatăla o valoare de piaţă de 220,2 milioane lei (circa 49 milioane euro).

Bursa din București are un acționariat divers, astfel că, în 2016, avea 1,248 de acșionari.

Bursa de la Sibiu administrează o piaţă reglementată de derivate, principala atracţie pentru BVB, care nu are o astfel de piaţă. Anul trecut, piaţa de derivate a Sibex a înregistrat tranzacţii de circa 201 milioane lei.

Sibex a înregistrat o scădere dramatică a activităţii în ultimii ani, în special după fuga din ţară a fostului şef al pieţei din Sibiu, Cristian Sima, în 2012.