Home » Știri » Știri economice » Care sunt și unde se află cele mai puternice companii producătoare de armament. Cine câștigă de fapt de pe urma războiului

Care sunt și unde se află cele mai puternice companii producătoare de armament. Cine câștigă de fapt de pe urma războiului

Cojocaru Cristian / 25.02.2022, 17:51
Care sunt și unde se află cele mai puternice companii producătoare de armament. Cine câștigă de fapt de pe urma războiului

Vânzările globale de arme au totalizat 420 de miliarde de dolari în 2018, în creștere cu 4,6% față de 2017, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). Companiile cu sediul în SUA domină din nou lista SIPRI cu cei mai importanți producători de arme și furnizori de servicii militare la nivel mondial. În prezent, cele mai puternice companii producătoare de armament par să fie cele care câștigă cel mai mult de pe urma războiului.

Cele mai puternice companii producătoare de armament au doar de câștigat

24/7 Wall St. a analizat datele furnizate de SIPRI pentru a identifica companiile care profită cel mai mult de pe urma războiului. Companiile au fost clasate pe baza estimărilor SIPRI privind vânzările de arme și servicii militare în 2018. Companiile chineze nu au fost luate în considerare din cauza lipsei de date suficiente. Cifrele vânzărilor de arme și servicii militare au venit de la SIPRI. Profiturile pentru ultimul an fiscal au provenit din rapoarte financiare și comunicate de presă corporative.

Statele Unite ale Americii găzduiesc jumătate dintre cei mai mari 10 contractori de apărare din lume și 43 din primele 100 de companii de apărare. Aceste companii au reprezentat 59% din vânzările totale de arme ale celor mai mari 100 de contractori de apărare din lume în 2018 ceea ce reprezintă o creștere de 7,2%. Northrop Grumman Corp. și General Dynamics, două dintre primele cinci companii de arme și servicii militare – au finalizat fiecare achiziții de mai multe miliarde de dolari în 2018, de exemplu. Iată care sunt cele mai mari companii producătoare de arme.

Grupul Airbus

Deși activitatea principală a companiei este în aeronave comerciale și private, Airbus este al doilea cel mai mare contractant de apărare din Europa, după BAE Systems, cu sediul în Marea Britanie. Airbus a primit comenzi pentru peste 600 de avioane Eurofighter Typhoon din mai multe țări, printre care Austria, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar și Oman.

De asemenea, compania a primit sute de comenzi pentru aeronavele sale de transport A400M și C295. Airbus realizează dispozitive de comunicații securizate pentru o listă de clienți care include NATO. La fel ca multe alte companii de pe această listă, Airbus este implicată în securitatea cibernetică și a lucrat cu departamentele de apărare ale țărilor din Europa pentru a ajuta la protejarea sistemelor vulnerabile de amenințările cibernetice.

Sisteme BAE

BAE Systems este cel mai mare contractor de apărare cu sediul în Regatul Unit și al șaselea ca mărime din lume. Compania construiește vehicule de luptă la sol, inclusiv Challenger 2, principalul tanc de luptă atât al Armatei Britanice, cât și al Armatei Regale a Omanului, pentru diferite situații și clienți.

Compania se află, de asemenea, în primii ani ai unui contract de zece ani cu Royal Air Force din Marea Britanie pentru a-și susține flota de avioane de luptă Typhoon și ajută la dezvoltarea continuă a avionului de luptă F-35 într-un parteneriat cu Companiile americane Northrop Grumman și Lockheed Martin. În timp ce multe alte companii de pe această listă au și oferte profitabile cu clienți privați și comerciali, 95% din veniturile BAE Systems în 2018 au provenit din tranzacții cu arme.

General Dynamics Corp.

Încorporată în 1952, General Dynamics a vândut o gamă largă de armament, inclusiv rachete, nave de război și submarine tuturor ramurilor armatei americane de-a lungul istoriei sale de decenii. Compania a primit în 2018 contracte în valoare de 4,8 miliarde de dolari pentru a construi DDG-51, o clasă de nave de război folosită de Marina SUA. În 2019, a primit contracte în valoare de peste 4 miliarde de dolari. În cea mai mare achiziție din istoria companiei, General Dynamics a achiziționat în aprilie 2018 gigantul IT CSRA pentru 9,7 miliarde de dolari. Achiziția a fost principalul motor al creșterii cu 16,9% a veniturilor în 2018, potrivit companiei.

companii producătoare
Producatorii de arme sunt singurii care castiga de pe urma razboiului

Raytheon

Al patrulea cel mai mare contractant de apărare din lume, Raytheon este un producător de rachete și arme de precizie cu rază lungă, cu sediul în Waltham, Massachusetts. Este unul dintre cei cinci contractori de arme și servicii militare cu sediul în SUA, care domină cei mai buni contractori de apărare din lume.

Prin intermediul clienților din peste 80 de țări, compania a raportat venituri de 27,06 miliarde de dolari în 2018, dintre care 87% au provenit din contracte de vânzare de arme și apărare, potrivit estimărilor SIPRI. SUA și mulți dintre aliații săi se bazează pe radarele companiei și pe interceptoarele de rachete balistice ca parte a strategiei lor de apărare. Raytheon produce, de asemenea, o gamă largă de rachete ghidate de precizie aer-suprafață, suprafață-aer, aer-aer și suprafață-suprafață, pe lângă bombe, torpile și obiective tactice pentru arme de calibru mic.

Northrop Grumman Corp.

Northrop Grumman Corp., fondată în Hawthorne, California, în 1939, este cunoscută astăzi pentru linia sa de bombardiere stealth B-2. Potrivit SIPRI, Northrop Grumman a câștigat 26,19 miliarde de dolari din vânzările de arme și servicii militare în 2018, în creștere cu 14% față de 2017.

La fel ca alți alți contractori de top în domeniul apărării, achiziția în 2018 de către Northrop Grumman Corp a companiei de aviație și tehnologie militară Orbital ATK pentru 9,2 miliarde de dolari a fost una dintre cele mai mari tranzacții ale anului. Acordul, care a îmbunătățit considerabil capacitățile spațiale ale Northrop Grumman Corp., a fost considerat parte a pregătirilor la nivel de industrie pentru programul de modernizare militară al lui Trump anunțat în 2017, care a inclus înființarea unei Forțe Spațiale.

Boeing

Potrivit SIPRI, Boeing a realizat vânzări de arme și servicii militare de 29,15 miliarde de dolari în 2018, a doua companie la nivel mondial. Contractele de apărare au reprezentat 29% din veniturile Boeing, o pondere relativ scăzută în comparație cu alte companii de top de servicii militare. O mare parte a veniturilor Boeing provine din vânzările de avioane comerciale, cum ar fi familiile 737, 747, 767, 777 și 787.

În octombrie a acestui an, mesajele scurse de la inginerii Boeing au dezvăluit că oficialii companiei știau despre probleme serioase cu Boeing 737 Max, dar nu le-au dezvăluit autorităților de reglementare. În efortul său de a repara daunele aduse mărcii și relațiilor sale, Boeing a anunțat pe 23 decembrie concedierea CEO-ului Dennis Muilenburg.

Lockheed Martin Corp.

Lockheed Martin este de departe cel mai mare antreprenor de apărare din lume. Compania din Bethesda, Maryland, a făcut 47,26 miliarde de dolari în contracte de arme și apărare anul trecut, mult mai mult decât vânzările de arme și servicii militare la Boeing, al doilea cel mai mare contractant de apărare. Deși este indiscutabil cea mai mare companie de arme și servicii militare de pe această listă, Lockheed nu este nici pe departe de dimensiunea companiilor civile de producție.

Compania produce o gamă largă de avioane militare, inclusiv avioane de luptă F-16, F-22 și F-35, precum și tehnologii sonar, nave, sisteme de apărare antirachetă și rachete utilizate de Marina SUA. Aproximativ 70% din vânzările nete de 53,8 miliarde de dolari ale Lockheed în 2018 au provenit de la guvernul SUA, mai mult decât întregul buget al Serviciului Fiscal Intern și al Agenției pentru Protecția Mediului împreună.

Ca o concluzie, cei care au mereu de câștigat de pe urma unui război sunt companiile producătoare de armament, iar cei mai mulți giganți ai industriei sunt din SUA.