Home » Știri » Știri economice » Ceasurile elveţiene nu mai merg. Exporturile – în cel mai mare declin de după anii ’80

Ceasurile elveţiene nu mai merg. Exporturile – în cel mai mare declin de după anii ’80

Ionel Palade / 20.10.2016, 13:27
Ceasurile elveţiene nu mai merg. Exporturile – în cel mai mare declin de după anii ’80

Ceasurile elveţiene nu mai sunt atât de căutate. Exporturile de astfel de produse au intrat în cel mare declin de după 1988, de când se fac raportări lunare.

Ceasurile elveţiene înregistrează rezultate slabe ale vânzărilor. Cele transmise în luna septembrie sunt influenţate, în mare parte, de evoluţia negativă a livrărilor din Hong Kong, anunţă Bloomberg, citată de news.ro.

Astfel, potrivit Federaţiei Industriei Elveţiene a Ceasurilor, s-a înregistrat o scădere de 5,7% a exporturilor în septembrie, la 1,7 miliarde de franci. Este al 15-lea declin lunar consecutiv, mai mare ca lungime decât cel înregistrat în urma crizei financiare din 2008.

Un analist la Mirabaud Securities, Alessandro Migliorini, este de părere că „asistăm la o plafonare a exporturilor, dar nu există o tendinţă de revenire. Piaţa din Hong Kong este foarte slabă”.

Este a doua cea mai mare criză a industriei ceasurilor elveţiene. Prima perioadă dificilă a fost în anii ’70-’80, când au apărut ceasurile cu baterii, acestea constituind un real pericol pentru ceasurile mecanice.

Un alt motiv al declinului vânzărilor este şi numărul tot mai mic al turiştilor asiatici în Europa, ca urmare a riscurilor teroriste, dar mai pot fi invocate şi cauze precum cotaţia ridicată a francului elveţian şi recenta campania anticorupţie declanşată de autorităţile chineze.

Totuşi, în acest an, exporturile de ceasuri elveţiene au cunoscut o creştere în Statele Unite faţă de Hong Kong, piaţa asiatică fiind considerată timp de aproape 10 ani piaţă de profil.

Pentru mult timp, ceasurile elveţiene de lux au reprezentat o exclusivitate mondială. Elveţia deţine în continuare exclusivitatea de lider pe piaţa ceasurilor mecanice de lux.
Pe de altă parte, costurile de fabricaţie ale ceasurilor de serie au scăzut în ultimii ani cu peste 90%, la fel ca şi preţul din magazin.

Sursa foto: ceasornicar.ro