Home » Știri » Știri economice » Cumințenia Pământului: procedurile pentru achiziție sunt stagnante

Cumințenia Pământului: procedurile pentru achiziție sunt stagnante

Sebastian Rotaru / 19.12.2016, 12:44
Cumințenia Pământului: procedurile pentru achiziție sunt stagnante

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a declarat, luni, că procedurile pentru a achiziționa Cumințenia Pământului sunt stagnate.

Corina Șuteu a mai spus că își dorește ca statul român să achiziționeze Cumințenia Pământului, iar în cursul zilei de luni se va întâlni cu reprezentanţii proprietarilor, anunță news.ro.

”Astăzi avem o întâlnire şi cu proprietarii”, a spus Corina Şuteu. Data de 20decembrie era, potrivit declaraţiilor avocatului Bogdan Grabowski, termenul stabilit pentru semnarea actului de vânzare-cumpărare a Cuminţeniei Pământului.

”Din păcate, lucrurile nu au evoluat de la ultimele declaraţii ale prim-ministrului. În ultima lună situaţia nu s-a schimbat”, a adăugat ea, precizând că Hotărârea de Guvern prin care va fi concretizată modalitatea de restituire a banilor să fie finalizată.

Ministrul Culturii a afirmat că, în mandatul său de peste şapte luni, a avut şi alte priorităţi, însă strângerea unui milion de euro în campania ”Brâncuşi e al meu” este o adevărată reuşită.

”Puteţi compara cu alte ţări. Să strângi în două luni 1 milion de euro pentru un obiectiv cultural este excepţional”, a mai spus ea.

”Nu am participat la modul în care s-a desfăşurat campania, dar mi-am asumat. Campania a repus un subiect cultural pe agenda publică. Sper ca achiziţionarea să fie posibilă şi noul Parlament să înţeleagă importanţa acestui fapt”, a mai declarat Corina Şuteu.

Unii dintre cei care au donat și-au cerut banii înapoi.

Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor operei de artă Cumințenia Pământului, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, a declarat pentru news.ro, în urmă cu o săptămână că, în cazul în care proprietarii nu vor mai accepta o amânare a termenului, pot acţiona în judecată statul român.

”Avem încredere că măcar un guvern tehnocrat îşi va respecta promisiunea. De la primele întâlniri au fost evazivi. Daca proprietarii nu mai acceptă amânare, atunci se reziliază înţelegerea şi se ajunge la răspundere contractuală. Poate fi dat în judecată statul român. Guvernul a negociat ştiind că nu are bani şi se creează un prejudiciu. Se joacă pe banii contribuabililor”, a declarat el.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera Cuminţenia Pământului va fi achiziţionată de statul român şi că va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Pentru asta, Guvernul a propus constituirea Fondului Brâncuși, iar din resursele acestuia vor achiziționa sculptura.