Home » Știri » Știri economice » Guvernul a alocat încă 500 de milioane de lei pentru Prima Casă

Guvernul a alocat încă 500 de milioane de lei pentru Prima Casă

George Stanciu / 28.09.2016, 18:23
Guvernul a alocat încă 500 de milioane de lei pentru Prima Casă

Guvernul a decis să suplimenteze, miercuri, în cadrul unei ședințe, fondurile alocate pentru programul Prima Casă pentru 2016 cu 500 de milioane de lei. Dosarele deja aprobate vor fi prioritare în cadrul programului, iar suplimentarea se face pentru că numărul dosarelor a fost mai mare decât suma pe care Guvernul a alocat-o inițial. 

”În cadrul proiectului de act normativ supus aprobării se propune suplimentarea cu 500 milioane lei a plafonului total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2016 în cadrul Programului Prima casă. Necesarul de plafon a fost estimat în funcție de datele privind volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare si pre-aprobare, care exced disponibilul rămas neutilizat din sumele alocate”, afirmă Guvernul.

O nouă modificare se face către posibilitatea de a se acorda unor promisiuni de garantare şi pentru cumpărarea unei locuințe noi, având în vedere că beneficiarii ce au construit sau achiziționat o locuință prin program pot cumpăra o nouă casă, dacă aceasta are o valoare mai mare sau o suprafață utilă în comparație cu prima locuință, a transmis, miercuri, Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, conform news.ro.

Aceasta este a doua suplimentare de fonduri, după ce, în luna mai, au mai fost oferite 500 milioane de lei. De când programul s-a lansat în 2009 și până în iunie 2016, au fost oferite 193.012 garanții, acestea având o valoare totală de 16,44 miliarde lei, pentru finanțări cu o valoare cumulată de 32,88 miliarde lei. De la începutul lui 2016 până la finalul lui iulie au fost oferite 23.696 garanții, acestea având o valoare totală de 2.187,3 milioane lei.

În cadrul programului Prima Casă, rata creditelor neperformante are o valoare de 0,3% din totalul garanțiilor acordate. Până la momentul actual au fost executate 475 garanții, ce au o valoare totală de 40,5 milioane lei. În paralel, în octombrie va fi transmisă și o strategie pe termen mediu, de cinci ani, pentru program. Astfel, toate părţile implicate în program își vor putea face planuri folosind un asemenea termen.