Home » Știri » Știri economice » Pensia de urmaș. La ce vârstă și în ce condiții se acordă soțului/soției. Criteriile menționate în lege

Pensia de urmaș. La ce vârstă și în ce condiții se acordă soțului/soției. Criteriile menționate în lege

Manolică Anca / 13.04.2022, 12:40
Pensia de urmaș. La ce vârstă și în ce condiții se acordă soțului/soției. Criteriile menționate în lege

În România, în anumite condiții și în conformitate cu prevederile legale, soțul supraviețuitor poate beneficia de pensie de urmaș, dacă susținătorul decedat avea calitatea de pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Dar care sunt criteriile de acordare acestei pensii? Ce durată minimă trebuie să aibă căsătoria, potrivit legii? Află totul din rândurile de mai jos.

În ce condiții se acordă pensia de urmaș

Pensia de urmaș se acordă soțului/soției supraviețuitoare atunci când sunt îndeplinite anumite condiții legate de durata căsătoriei și vârsta standard de pensionare. Însă, în urma unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) se poate oferi și atunci când pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei potrivit legii.

„În interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 şi art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaş este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii”, a stabilit ICCJ, prin Decizia nr. 19/2022, potrivit avocatnet.ro.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede, la art. 85 alin. (1), că soțului supraviețuitor îi revine dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsniciei a fost de cel puțin 15 ani.

Pentru sintagma „vârsta standard de pensionare” din Legea pensiilor, o casă de pensii din țară a fost dată în judecată de către o soție supraviețuitoare. Instituția a oprit acordarea pensiei de urmaș acesteia, după șase luni, pe motiv că aceasta nu împlinise vârsta standard de pensionare conform anului de naștere, ci se pensionase mai devreme pentru că îndeplinea condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Pensia de urmaș
Pensia de urmaș

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție

Reamintim faptul că legea pensiilor prevede că angajații care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare în funcție de timpul petrecut în aceste condiții.

Curtea de Apel a subliniat, într-o sesizare trimisă către ICCJ, că vârsta standard de pensionare reprezintă vârsta la care femeile și bărbații pot obține pensie pentru limită de vârstă, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege.

„Curtea apreciază că trimiterea făcută de leguitor în cuprinsul art. 66 din HG 257/2011 (normele de aplicare ale Legii pensiilor, n.red.), doar la vârsta prevăzută în Anexa 5 a Legii 263/2010 (anexa 5 reglementează vârstele standard de pensionare, n.red.), anexă ce nu cuprinde și reducerile de vârstă, nu poate conduce la înlăturarea la beneficiul pensiei de urmaș a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerile prevăzute de lege”, se arată scris.

De asemenea, important de menționat este că acordarea pensiei de urmaș, îndeplinite fiind condițiile legii, se face concomitent cu orice alt tip de pensie, pentru limita de vârstă, pensia anticipată parțial sau nu și pensia de invaliditate.

În urma analizei solicitării Curții de Apel Ploiești, ICCJ a stabilit că dacă soția/soțul supraviețuitor căruia îi revine dreptul la pensie proprie, indiferent că este vorba de pensionare pentru vârsta standard sau cea redusă, și care a avut o durată a căsătoriei de cel puțin 15 ani îndeplinește condițiile pentru acordarea pensiei de urmaș.

Odată ce va fi  publicată în Monitorul Oficial, decizia ICCJ va deveni obligatoriu de luat în calcul atunci c7nd judecătorii care se vor confrunta cu spețe pe acest subiect.