Home » Știri » Știri economice » Plățile contactless au crescut spectaculos în ultimul an

Plățile contactless au crescut spectaculos în ultimul an

Sebastian Rotaru / 14.12.2016, 15:13
Plățile contactless au crescut spectaculos în ultimul an

Plățile contactelss au crescut până la 20% în ultimul an, unu din cinci oameni efectuând astfel de plăți. Acest lucru este datorat și creșterii tehnologiei.

Plățile contactless au crescut spectaculos în ultimul an, ajungând să se dubleze. Unul din cinci oameni efectuează plăți contactless cu card Visa, potrivit unui studiu publicat de operatorul de carduri, citat de news.ro.

Potrivit studiului, plățile contactless au crescut de peste 20 de ori în 2015, iar anul acesta creșterea a continuat. Explicația este datorată creșterii spectaculoase a utilizării tehnologiei, care permite efectuarea plăţii doar prin apropierea cardului de terminalul POS.

“România este una dintre pieţele europene cu cel mai rapid ritm de adoptare a tehnologiei contactless în ultimii doi ani. Aproape una din cinci plăţi efectuate cu carduri Visa în România este contactless, dublu faţă de nivelul de la începutul anului, ceea ce demonstrează utilitatea şi beneficiile acestei tehnologii pentru consumatori, dar şi pentru comercianţi”, a declarat directorul general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia în cadrul Visa Europe, Cătălin Creţu.

Reţeaua de acceptare a plăţilor contactless a ajuns în prezent la aproape 50% din numărul total de POS-uri din România.

La finalul trimestrului al treilea din 2016, existau 153.000 de terminale POS instalate la comercianţii din România, potrivit datelor BNR, ceea ce înseamnă că numărul terminalelor contactless depăşeşte 70.000.

Toate terminalele de plăţi nou instalate în prezent în Europa sunt contactless, obiectivul asumat fiind ca, până în 2020, întreaga reţea europeană de POS-uri să accepte astfel de plăţi.

La nivel european, plățile contactless au crecut până la 52% față de 36% în 2015, iar numărul total de carduri contactless a ajuns la 165 de miliaone, iar rețeaua care acceptă astfel de carduri a ajuns la 3,4 milioane de terimnale POS.

Deși vânzările online la cadouri de Crăciun au crescut, mazaginele fizice dețin încă rolul cel mai important. Oamenii doresc să aibă contact direct cu vânzătorul și să analizeze produsul înainte de a-l achiziționa.

Mastercard a anunţat, recent, că numărul de tranzacţii contactless efectuate prin intermediul cardurilor Mastercard şi Maestro a crescut în România cu peste 500% în 2015 faţă de 2014, iar sumele tranzacţionate cu carduri contactless au crescut de peste zece ori.