Home » Știri » Știri sociale » Angajații Radio România au protestat față de eliminarea taxei radio

Angajații Radio România au protestat față de eliminarea taxei radio

George Stanciu / 24.10.2016, 14:43
Angajații Radio România au protestat față de eliminarea taxei radio

Mai bine de 100 de angajați de la Radio România, au manifestat, luni dimineaţă, timp de aproximativ 30 de minute, în fața sediului, împotriva eliminării taxei radio. Angajaţii nu au afișat mesaje și nici nu au scandat vreun mesaj, ci au ”socializat la cafea”.

”Ne-am exprimat surprinderea şi mai mult decât surprinderea că s-a găsit o asemenea idee total nedemocratică. La protestul nostru, că e un protest până la urmă, al Consiliului de Administraţie, s-au raliat toate organismele media internaţionale, toate organizaţiile de jurnalism internaţionale. Mie şi colegilor mei ne este frică să nu repetăm modelul ungar. Radio România, de la 1 noiembrie 1928 şi până acum, a funcţionat chiar şi pe timpul comunismului cu abonament sau taxă radio. Deci nici nomuniştii nu au îndrăznit să incumbe la demnitatea şi independenţa Radio România”, afirmă Ruxandra Săraru, membru în Consiliul de Administrație al Radio România.

”Săptămâna viitoare se fac 88 de ani – o cifră emblematică a Radio România, pe care cei de la PSD vor să o aniverseze printr-un proiect nedemocratic. Spun asta, eu fiind chiar reprezentantul PSD în CA al Radio România. Nu m-a consultat nimeni. Nu a fost consultat nimeni din conducerea Radio România despre această aberaţie şi suntem un post de siguranţă naţională şi strategic. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla la un cutremur, la un război, dacă Radio România nu ar emite independent. Încă la Radio România se mai dă ora exactă şi eu sper să se mai dea mult timp”, a mai adăugat Ruxandra Săraru.

În faţa sediului Radio România a protestat şi Nicoleta Balaci, membru în consiliul de administrație al Radio România, care a afirmat că angajații”socializează la cafea” și nu protestează, tema de discuţie a acestora fiind eliminarea taxei radio, o inițiativă pe care Sindicatul o consideră periculoasă pentru libertatea editorială, dar și pentru autonomia postului.

”Este o socializare la cafea. Subiectul pe care colegii îl discută este proiectul de lege care prevedere, între altele, eliminarea taxei radio. Sindicatul nostru, aşa cum a anunţat printr-un comunicat emis, îl consideră periculos pentru autonomia şi libertatea editorială a unei instituţii care prin lege trebuie să ăîşi adreseze produsele jurnalistice şi culturale cetăţenilor. Taxa radio este interfaţa directă între noi şi cetăţeni. Din 1928, Radio România este organizat în aşa fel încât să fie finanţat de la cetăţean. Radio România este un actor principal şi în zona culturală. O demonstrează proiectele de anvergură pe care le derulăm, toate adresate cetăţeanului. Tot ce facem noi trebuie să meargă către cetăţean şi în interesul lui”, a declarat Nicoleta Balaci, citată de news.ro.

De asemenea, Marius Tănase, membru supleant în CA al Radio România, este de părere că eliminarea taxei radio ar putea avea un impact asupra politicii editoriale, fără ca populația să resimtă vreun beneficiu, oamenii plătind oricum pentru serviciile Radio România.

”Nu este un protest, ci o pauză de cafea de 30 de minute. Eliminarea taxei radio ar însemna o posibilă afectare a politicii editoriale. Pentru populaţie nu ar însemna nimic, pentru că vor plăti prin taxe banii primiţi de la buget de către radiodifuzori”, a afirmat el.

Angajații Radio România au fost susţinut punctul de vedere exprimat de membrii CA şi au adăugat că proiectul poate genera presiune și asupra bugetului de stat.

Suspendarea taxei radio-tv este parte dintr-un proiect de lege depus de Partidul Social Democrat, ce presupune înlăturarea a 102 taxe nefiscale. Legea a fost adoptată de Senat într-un termen-record, la doar șapte zile după ce proiectul a fost depus.

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a transmis, ulterior aprobării venite de la Senat, că se opune inițiativei, argumentând că finanțarea de la bugetul de stat ar însemna ca postul public de radio să devină unul guvernamental, SRR pierzându-şi independența și autonomia, dar și credibilitatea față de ascultătorii care înțeleg misiunea publică a postului.