Home » Știri » Știri sociale » Avem rețete vechi de caltaboși de porc preparați prin metode simple. Pare de necrezut că printre ingrediente găsiți stafide sau mere

Avem rețete vechi de caltaboși de porc preparați prin metode simple. Pare de necrezut că printre ingrediente găsiți stafide sau mere

Ileana Mladinoiu / 17.12.2020, 15:43
Avem rețete vechi de caltaboși de porc preparați prin metode simple. Pare de necrezut că printre ingrediente găsiți stafide sau mere

Caltaboșii, acele produse preparate din măruntaie, sunt bogați în calorii, în vitamine și săruri minerale. Dezavantajul lor constă în faptul că nu se pot păstra un timp mai îndelungat, tocmai de aceea nu trebuie făcuți în cantități mai mari.

Avem rețete vechi de caltaboși de porc preparați prin metode simple

Caltaboșii se alterează repede la căldură, dar nici frigul prea mare nu le priește căci prinînghețare se distrug celulele și se ajunge la aceeași acțiune ca și la căldură.Prepararea caltaboșilor necesită materie primă proaspătă. Caltaboșii bine păstrați se pot consuma două săptămâni, cei afumați timp mai îndelungat, dar nu toate felurile de caltaboș se pot afuma.

Rețeta caltaboșului cu stafide

Ca ingrediente se folosesc:

– 600 g ficat;
– 500 g carne de la capățână;
– 400 g rinichi;
– 900 g carne de la gât;
– 600 g slănină;
– ceapă;
– sare, piper, enibahar, măghiran, zahăr;
– stafide.
Prepararea caltaboșului cu stafide
Carnea și slănina se fierb, apoi se trec prin mașină pentru o tocătură medie. Se amestecă cu 100 g ceapă prăjită, sare, piper, enibahar, măghiran, puțin zahăr și un pumn de stafide. Se pune umplutura în maț gros, dar nu se îndeasă. Se leagă la capete, se pune la fiert la foc mic (se înțeapă din când în când să nu crape) timp de 30 de minute, fără ca apa să dea în clocote. Se răcește în apă rece.

Pare de necrezut că printre ingrediente găsiți stafide sau mere

Rețeta caltaboșului cu lapte
Ingrediente:
– 6 ouă;
– 1 kg lapte, la care se adaugă 3 linguri de miez de păine tăiat;
– 2 linguri de orez fiert;
– o mică cantitate de mere și ceapă înăbușite în unsoare;
– sare, piper și enibahar, după gust.
Preparare
Se amestecă toate ingredientele, iar compoziția obținută se trece prin mașina de tocat. Ficatul se fierbe împreună cu puțină slănină sau osânză și se macină. Se frământă împreună ambele compoziții și se introduc în maț gros. Se ține 20 de minute în apă la 90 de grade C, apoi se răcește în apă rece și se pune la zvântat pe un fund de lemn. Preparatul este foarte gustos, dar nu se poate păstra multă vreme.
Rețeta caltaboșului Zunger
Pentru 1 kg de caltaboș folosim: 400 g șoric, 300 g slănină de pe spate, 200 g limbă, 100 g sânge. Șoricul se fierbe și se toacă mărunt. Slănina se fierbe și ea și după ce s-a răcit se taie cubulețe de 1 cm mărime. Limba se fierbe și se curăță. Șoricul tocat se amestecă cu cubulețe de slănină și cu sângele adăugându-se, după gust, sare, cimbru, piper, usturoi pisat și maghiran.
Compoziția va fi pusă în burduf, bășică sau în capătul intestinului gros, așezând limba întreagă în mijlocul umpluturii. Legarea se face în așa fel, ca sub înveliș să nu rămână aer.
Se ține 1 – ½ oră în apă neclocotită la 80 de grade C. Se încearcă cu scobitoarea. Este fiartă dacă scobitoarea rămâne curată. Se scoate din apa de fiert pentru câteva minute, se pune apoi în apă rece, după care se presează între scânduri