Home » Știri » Știri sociale » Burse ajutor social 2022. Criteriile pentru acordarea lor au fost modificate. Ce se schimbă

Burse ajutor social 2022. Criteriile pentru acordarea lor au fost modificate. Ce se schimbă

Manolică Anca / 01.02.2022, 16:39
Burse ajutor social 2022. Criteriile pentru acordarea lor au fost modificate. Ce se schimbă

Vești bune în ceea ce privește acordarea de burse de ajutor social în 2022 pentru elevii de gimnaziu, liceu sau învățământ profesional. Un nou ordin de Ministru, publicat luni, 31 ianuarie, în Monitorul Oficial aduce modificări în ceea ce privește principiul de acordare al acestora. Iată ce schimbări importante au apărut. Toți elevii și părinții trebuie să știe asta.

Au fost modificate criteriile de acordare de burse de ajutor social în 2022

Potrivit Ordinul ME nr. 3.073, publicat luni în Monitorul Oficial nr. 99, au apărut schimbări importante în ceea ce privește criteriile de acordare a burselor de ajutor social. Astfel, mai mulți elevi de gimnaziu, liceu sau învățământ profesional ar putea să primească astfel de ajutoare de la stat.

Practic, în urma modificărilor aduse, toți cei care locuiesc la sat și fac naveta într-o altă localitate pentru a merge la școală sau sunt orfani ori abandonați ar urma să primească bursă, fără să se mai țină cont de venitul net lunar al familiei.

A crescut media pentru acordarea burselor de merit

De asemenea, odată cu noul an, au apărut modificări prin Ordinul ME nr. 5.870/2021 în privința mediei necesare pentru acordarea bursei de merit. Astfel, aceasta a crescut de la 8,50, cât era până acum, la 9,50. Bursele de merit sunt acordate elevilor cu rezultate deosebite la învățătură și care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

  • au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult zece absențe nemotivate / semestru în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a;
  • au obținut media semestrială de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult zece absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a;
  • au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50, pentru elevii din clasa a IX-a, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul I, respectiv au obținut media de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul al II-lea;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor școlare naționale organizate de ME;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/ concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de ME.

De asemenea, începând din al doilea semestru se majorează valoarea burselor școlare, elevii urmând să primească, în funcție de tipul de bursă, sume cuprinse între 150 de lei și 500 de lei.

Acordare burse de ajutor social în 2022
Acordare burse de ajutor social în 2022

Elevii, nemulțumiți de schimbarea mediei

Înainte, potrivit Ordinului ME 5.576/2011, bursele de merit se acordau celor ce aveau media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior. Astfel, această creștere la 9,50 a stârnit nemulțumiri în rândul elevilor și asociațiilor care îi reprezintă.

„Bursele de performanță și de merit stimulează competiția și învățarea și sunt destinate celor mai buni elevi. Pentru toți ceilalți elevi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale și bursa „Bani de liceu”.”, a răspuns ministrul Educației, Sorin Cîmpean, la nemulțumirile exprimate de asociațiile de elevi.

Totodată, ministrul a transmis că „cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de trei ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020”. Astfel, potrivit ministrului, chiar și în condițiile în care crește media de acordare a burselor de merit, numărul beneficiarilor va scădea, potrivit avocatnet.ro.