Românii se confruntă cu prețuri mult mai mari pentru masa de Paşte în 2025 faţă de acum cinci ani. În 2020, o familie putea achiziționa toate produsele necesare pentru sărbători cu aproximativ 230 de lei, dar în prezent, pentru aceleași produse, suma necesară aproape că s-a dublat. Astfel, românii trebuie să plătească cu peste 50% mai mult pentru alimentele tradiționale de Paște, transmite Antena3.
În ultimele cinci ani, prețurile au crescut semnificativ, în special la produse de bază precum mielul, ouăle și legumele. De exemplu, kilogramul de miel costă acum cu 16 lei mai mult decât în 2020, cofrajul de ouă s-a scumpit cu 8 lei, iar roșiile au crescut cu 14 lei. Creșterile de prețuri au fost și mai mari pentru produsele de desert. Cozonacul a ajuns să coste cu 46 de lei mai mult, iar pasca s-a scumpit cu 75 de lei.
2020:
Miel: 27 lei/kg
Mușchiuleț din piept de pui: 30 lei/kg
Mușchiuleț de porc: 40 lei/kg
20 de ouă: 16 lei
Smântână 300 g: 6 lei
Telemea de vacă: 30 lei/kg
Lapte 3,5% grăsime: 6 lei/litru
Franzelă albă simplă: 1,5 lei/buc
Roșii: 6 lei/kg
Cozonac: 35 lei
Pască 800 g: 35 lei
Total: 233 lei
2025:
Miel: 43 lei/kg
Mușchiuleț de piept de pui: 29 lei/kg
Mușchiuleț de porc: 42 lei/kg
20 de ouă: 24 lei
Smântână 300 g: 12 lei
Telemea de vacă: 30 lei/kg
Lapte 3,5% grăsime: 8 lei/litru
Franzelă albă simplă: 3 lei/buc
Roșii: 20 lei/kg
Cozonac: 81 lei
Pască 800 g: 110 lei
Total: 402 lei
Citeşte şi: Prognoza meteo de Paşte. Cum va fi vremea, anunţ de ultimă oră făcut de şefa ANM
În 2025, pentru a cumpăra aceleași produse de Paște, românii trebuie să plătească 402 lei, față de doar 233 lei în 2020. Creșterea prețurilor, în special la produse esențiale precum carnea de miel, ouă și deserturi, reflectă inflația și costurile mai mari de producție.