Home » Știri » Știri sociale » Cât va fi amenda pentru parcarea neregulamentară de la 1 ianuarie 2025. Unde se achită şi ce se întâmplă dacă nu este plătită

Cât va fi amenda pentru parcarea neregulamentară de la 1 ianuarie 2025. Unde se achită şi ce se întâmplă dacă nu este plătită

Redactia Redactia / 12.12.2024, 12:15
Cât va fi amenda pentru parcarea neregulamentară de la 1 ianuarie 2025. Unde se achită şi ce se întâmplă dacă nu este plătită

Amenda 2025. Parcarea neregulamentară este una dintre cele mai frecvente contravenții rutiere în România. Aceasta poate atrage sancțiuni financiare, puncte de penalizare și chiar ridicarea autovehiculului. Iată detalii esențiale despre cuantumul amenzii, unde se plătește și ce se întâmplă dacă nu este achitată.

Conform Codului Rutier, parcarea neregulamentară constă în staționarea vehiculului în zone unde acest lucru este interzis, cum ar fi drumuri publice marcate cu semne de interdicție sau trotuare care nu permit trecerea pietonilor pe o lățime de cel puțin 1,5 metri.

Diferența dintre oprire și staționare este accea că oprirea neregulamentară are loc pe o perioadă scurtă, pe când parcarea neregulamentară implică imobilizarea vehiculului pentru o perioadă mai lungă.

În prezent, parcarea neregulamentară este sancționată cu 2-3 puncte de amendă, echivalentul a 330-495 lei şi 2 puncte de penalizare pentru șofer.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

De la 1 ianuarie 2025, odată cu majorarea salariului minim brut, valoarea punctului de amendă crește la 202,5 lei, ceea ce înseamnă 405-607,5 lei pentru o amendă de parcare neregulamentară.

Parcarea pe trotuar este permisă doar dacă există marcaje clare sau rămâne liber un spațiu de cel puțin 1,5 metri pentru pietoni. În lipsa acestor condiții, parcarea este interzisă.

Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap este pedepsită aspru, conform Legii 448/2006, cu amenzi între 2.000 și 10.000 lei şi ridicarea autovehiculului.

În primele 15 zile, se poate plăti jumătate din valoarea amenzii. De exemplu, pentru o amendă de 495 lei, șoferul va achita doar 247,5 lei. Procesul verbal este transmis autorităților locale, iar șoferul poate fi somat de Direcția de Taxe și Impozite. În caz de neplată prelungită, autoritățile pot declanșa proceduri de executare silită.

Amenzile pot fi achitate fizic, la orice unitate a Trezoreriei Statului, ghișeele Poștei Române sau Direcțiile de Taxe și Impozite Locale, sau online, prin platforma oficială ghiseul.ro.