Home » Știri » Știri sociale » Ce este, de fapt, Depozitarul Central și ce trebuie să știi despre el

Ce este, de fapt, Depozitarul Central și ce trebuie să știi despre el

Pană Emanuela / 18.07.2021, 08:06
Ce este, de fapt, Depozitarul Central și ce trebuie să știi despre el

Există un loc în care românii pot afla dacă au acțiuni fără să știe și dacă au de încasat dividente. De fapt, este vorba despre o instituție – Depozitarul Central – membră a grupului Bursa de Valori București, construită ca societate pe acțiuni. Principalele surse de venit ale instituției se bazează pe veniturile încasate din serviciile pentru emitenți, pentru deținătorii de titluri, dar și cele prestate intermediarilor. Mai multe detalii, în continuare.

Ce este și cum funcționează Depozitarul Central

Ți s-a întâmplat să auzi într-o discuție cu un prieten care activează în domeniul afacerilor sau are acțiuni la bursă de Depozitarul Central și să nu înțelegi prea bine la ce se referă, iar pentru că nu ai vrut să pui întrebări suplimentare, ai rămas cu o nelămurire? Nicio problemă. Acesta este scopul materialului de față: să lămurească diversele curiozități despre așa-numitul Depozitarul Central: ce este și la ce folosește?

Ei bine, Depozitarul Central este singura instituție din România care poate clarifica ce acțiuni deține fiecare român și dacă are sau nu dividente de încasat. În prezent, peste 8,3 milioane de români figurează ca acționari la una dintre societățile pe care le-a privatizat statul în perioada anilor ’90, însă foarte puțini dintre aceștia sunt conștienți că încă mai dețin respectivele titluri.

Cu sediul în București, la adresa Bulevardul Carol I nr 34 – 36, etaj 3, Depozitarul Central este o institutie fundamentală a pietei de capital, membră a grupului Bursa de Valori Bucuresti, care asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor bursiere, precum și evidența registrelor societăților emitente.

Depozitarul Central este o societate pe acțiuni, iar principalele sale surse de venit sunt cele încasate din serviciile pentru emitenți, pentru dețînătorii de titluri, precum și cele prestate intermediarilor. Printre cei mai importanți acționari ai Depozitarului Central se numără Bursa de Valori București, BRD, cele cinci Societăți de Investiții Financiare (SIF) și mai mulți brokeri locali.

Citește și: Cartea care ucide. Cine a scris-o și ce conține. De ce este ea de fapt periculoasă

Ce trebuie să știi despre această instituție

Există două secțiuni la Depozitarul Central unde pot fi depozitate acțiunile investitorilor.

Ce este, de fapt, Depozitarul Central și ce trebuie să știi despre el
Ce este, de fapt, Depozitarul Central și ce trebuie să știi despre el

Prima secțiune este destinată oamenilor care dețin acțiuni, dar care nu au deschis un cont la o firmă de brokeraj ori au cerut expres ca titlurile deținute să fie transferate în această secțiune (de regulă investitori inactivi), în timp ce în secțiunea cu numărul 2 se găsesc deținerile persoanelor care au un cont deschis la o firmă de brokeraj (în general investitori activi).

După o perioadă îndelungată în care procesul de încasare al dividendelor a fost unul complex, schimbările legislative din anul 2015 au adus simplificarea acestuia, astfel începând cu același an distribuirea dividendelor se efectuează centralizat prin intermediul Depozitarului Central.

Dacă totuși un investitor are deja cont de tranzacționare la un broker local, acesta poate primi dividendele direct în contul deschis la broker, în dată stabilită de compania care distribuie dividendele.

În caz contrar, plata se va face de către Depozitar prin intermediul băncii ales de companie, dividendele putându-se încasa fie într-un cont personal, fie în numerar la ghișeul băncii“, notează financialmarket.ro.