Ce schimbări aduce noua lege a Educației. Modificări importante la Bacalaureat. Cum va arăta examenul

de:
14 07. 2022, 12:49
Ce schimbări aduce noua lege a Educației. Modificări importante la Bacalaureat. Cum va arăta examenul

Nu cu mult timp în urmă, noua lege a Educației a intrat în dezbatere publică. Ce schimbări aduce noua lege și care sunt cele mai importante propuneri, puteți afla în continuarea acestui articol. Așadar, vreme de 35 de zile, oricine va putea aduce sugestii care ar putea fi integrate ulterior. Proiectul va merge în Parlament pe data de 1 septembrie.

Ce schimbări aduce noua lege a Educației

Conform ministrului Sorin Cîmpeanu, Legea 1, care este acum în vigoare a avut multe lucruri bune, însă nu a avut o arhitectură de sistem care să susțină implementarea proiectelor respective. Începând de ieri, proiectele de lege pentru învățământul preuniversitar și universitar au intrat în dezbatere publică pentru 35 de zile. După completările de rigoare, acestea vor ajunge în Parlament.

În acest context, Sorin Cîmpeanu a făcut publice unele dintre cele mai importante schimbări propuse, potrivit publicației Școala 9. „Legea 1, în vigoare acum, a avut foarte multe lucruri bune, dar din păcate nu a fost însoțită de o arhitectură de sistem care să susțină implementarea acelor proiecte”, a precizat ministrul Educației, conform sursei citate.

Una dintre cele mai importante prevederi este reorganizarea inspectoratelor școlare în Direcții publice pentru învățământul preuniversitar. Așadar, centrele județene de resurse și asistență vor fi comasate în astfel de direcții.

Principalele schimbări în noua lege a educației:

  • Va fi înființată Autoritatea națională pentru inspecție școlară și asigurarea calității în preuniversitar (ANISAC) în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar. Noua structură va avea, pe lângă atribuții de asigurarea calității pe care anterior le avea ARACIP, și atribuții de inspecție sistemică care nu se vor mai suprapune cu verificările făcute de inspectorate;
  • Casele Corpului Didactic vor căpăta o altă structură și denumire. Va fi un Centru național de dezvoltare și formare în cariera didactică, cu structuri la nivel județean;
  • Se reorganizează Institutul de Științele Educației și Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, care fuseseră comasate acum doi ani;
  • Școlile vor avea și un director administrativ. Modul de recrutare a managerilor școlari va fi diferită. Aceștia vor trece printr-o evaluare motivațională în fața unei comisii de concurs, o proba scrisă și un interviu;
  • Se înființează Corpul managerilor educaționali din care vor face parte mentori pentru directorii de școală la început de carieră și care va dezvolta politicile publice în management educațional. Pentru prima dată este menționat în lege posibilitatea de încetare a mandatului unui director de școală dacă ANISAP constată că nu s-au îndeplinit standardele de calitate.
Ce schimbări aduce noua lege a Educației. Modificări importante la Bacalaureat

Schimbări cu privire la evaluarea elevilor:

  • Cadrele didactice vor fi obligate să completeze portofolii educaționale pentru fiecare copil, care vor cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, evaluările periodice și recomandări de recuperare, toate diplomele obținute de elevi. Portofoliul național a fost inclus și în actuala lege aflată în vigoare, dar care nu s-a și aplicat.
  • Educatorii, învățătorii și profesorii vor trebui să completeze rapoarte de evaluare ale copiilor. În învățământul primar se vor acorda calificative, iar de la clasa a V-a elevii vor primi note. Din 2023, la Muzică, Desen și Educație Fizică nu se mai pun note până la 10, ci calificative.
  • Se vor susține în continuare evaluări naționale la clasa a doua, a patra și a șasea.

Cadrele didactice din colegii care decid să organizeze examene vor trece printr-o pregătire special pentru evaluarea subiectelor de admitere.

Se schimbă și admiterea la liceu

Potrivit ministrului Educației, „Acei elevi care intră în clasa a șaptea în toamnă vor putea, peste un an să susțină un examen, colegiile naționale vor avea această posibilitate. Prin aceste examene vor putea să-și selecteze 90% dintre elevi. 10% dintre locuri vor rămâne pentru a fi ocupate în urma evaluării computerizate”, scrie sursa citată.

Schimbări cu privire la examenul de Bacalaureat

După cum prevede noua lege a Educației, examenul de Bacalaureat va avea:

  • o singură probă scrisă de evaluare a competențelor de bază pentru disciplinele din trunchiul comun: română, matematică, științe ale naturii, istorie, geografie, socio-umane, la care elevii ar trebui să ia minimum 6;
  • două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și vor fi verificate competențele de bază B1;
  • o probă de evaluare a competențelor digitale, în raport cu standardele europene;
    probă la limba și literatura maternă, minimum 6 pentru promovare;
  • o probă scrisă facultativă care nu va condiționa promovarea la Bac, va avea rolul însă de a-l ajuta pe elev să-și demonstreze nivelul de excelență pentru piața muncii sau domeniul ales la admitere.

Debutul în cariera didactică

Este important să menționăm și faptul că profesorii vor trece printr-o perioadă de stagiatură de un an. În tot acest timp, ei vor avea un mentor, va face practică în școli și va putea asista la orele de curs a profesorului care îi ghidează. Pe lângă salariul de bază, mentorii vor fi plătiți în plus și vor avea norma didactică de 14 ore.

Tinerii care își doresc să devină cadre didactice vor fi încurajați să facă acest lucru și prin salarizare care se va majora cu 43%, mai scrie sursa citată.