Ce se întâmplă cu preţul la energie și gaze după 1 aprilie 2025. Pe măsură ce se apropie data la care expiră plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, incertitudinea cu privire la impactul liberalizării pieței este în creștere. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, a oferit o serie de explicații și recomandări pentru a ajuta consumatorii să se pregătească pentru posibilele schimbări.
După expirarea plafonării prețurilor, piața energiei va reveni la un regim liberalizat. Potrivit lui Dumitru Chisăliță, există două scenarii principale. În scenariul optimist, Guvernul și instituțiile de reglementare, precum ANRE și Consiliul Concurenței, iau măsuri proactive pentru a preveni derapajele de pe piață. Acest lucru presupune comunicarea transparentă a schimbărilor către consumatori şi implementarea unor controale preventive pentru a evita creșteri abuzive de prețuri. Scenariul pesimist prespune că în lipsa unei pregătiri adecvate, consumatorii ar putea încheia contracte cu prețuri ridicate fără să fie informați corespunzător. Acest lucru ar putea genera facturi uriașe în lunile următoare, precum şi nemulțumiri sociale și tensiuni în rândul populației.
Citeşte şi: De la 1 aprilie 2025, românii ar putea plăti de 13 ori mai mult la energie! Sebastian Burduja aruncă bomba!
„Există mai multe scenarii, în condițiile în care la 1 aprilie ne vom retrezi într-o piață liberalizată. Un scenariu optimist care, din păcate, devine pe zi ce trece devine tot mai puțin probabil. Este vorba de a pregăti această liberalizare. În caz contrar, oamenii se vor trezi cu niște contracte care vor intra în vigoare la 1 aprilie, dar își vor da seama de aceste contracte două-trei luni mai târziu, când vor primi facturile. Este probabil că acele contracte nu vor fi satisfăcătoare, va urma, probabil, un șir de reacții nefavorabile și potențiale tensiuni în societate. Ca atare, oamenii trebuie să știe: ne găsim în această situație, căutăm care sunt pașii următori, alternativele”, a explicat președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit DC Business.
Pentru a evita efectele negative ale liberalizării, Dumitru Chisăliță subliniază că autoritățile trebuie să adopte măsuri clare și eficiente: ANRE și alte instituții de reglementare trebuie să monitorizeze piața pentru a identifica și preveni practicile comerciale neloiale; Consumatorii trebuie informați din timp despre schimbările legislative și alternativele disponibile; Guvernul trebuie să anunțe din timp măsurile post-1 aprilie pentru a oferi predictibilitate tuturor actorilor din piață.
„Ar trebui să se pregătească, să vină cu niște reacții, să vină cu niște elemente de control, de pre-control pentru niște potențiale situații pe care și le imaginează, să le blocheze, să prevină derapaje care ar putea să apară”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.
Expertul avertizează că impredictibilitatea deciziilor guvernamentale poate afecta grav atât consumatorii, cât și furnizorii de energie. Pentru consumatori există riscul ca aceștia să semneze contracte dezavantajoase, fără să înțeleagă pe deplin termenii acestora. Facturile ar putea crește semnificativ, mai ales în contextul unei piețe volatile. Pentru furnizori, prelungirea plafonării prețurilor până la 31 martie 2025 creează instabilitate pe piață, iar furnizorii pot fi nevoiți să caute resurse din alte țări, la costuri mai mari. Acest lucru ar putea duce la pierderi financiare și la probleme în asigurarea necesarului de energie pentru consumatori.
„Dacă nu se stabilește clar ce se va întâmpla după 1 aprilie 2025, există riscul ca furnizorii să nu poată asigura resursele necesare la prețuri plafonate, deoarece contractele comerciale vor fi deja încheiate la prețurile piețe”, a declarat Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisăliță oferă câteva sfaturi utile pentru românii care vor să se pregătească pentru liberalizarea pieței: fiți atenți la termenii și condițiile acestora și identificați dacă există opțiuni mai avantajoase pe piață, comparați ofertele disponibile și selectați un furnizor transparent, cu prețuri competitive, implementați măsuri de eficiență energetică pentru a reduce consumul și implicit costurile.
După 1 aprilie 2025, piața energiei și gazelor va intra într-o nouă etapă, caracterizată de liberalizare. Pentru a face față schimbărilor, atât autoritățile, cât și consumatorii trebuie să ia măsuri concrete și să fie bine informați.