Home » Știri » Știri sociale » Ce temperatură are apa Mării Negre în principalele stațiuni: Mamaia, Vama Veche sau Eforie

Ce temperatură are apa Mării Negre în principalele stațiuni: Mamaia, Vama Veche sau Eforie

Pană Emanuela / 05.07.2021, 09:45

Ploile ne-au stricat planurile de vacanță multora dintre noi în acest început de vară, însă, pentru luna iulie, meteorologii au anunțat temperaturi ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei. Așadar, acum că cea mai ploioasă lună iunie din ultimii opt ani a ajuns la final, românii care sunt nerăbdători să dea o fugă la mare pot începe să-și facă bagajele. Află, în continuare, ce temperatură are apa mării în principalele stațiuni.

Ce temperatură are apa Mării Negre în principalele stațiuni

Ploile au pus stăpânire pe teritoriul țării noastre încă de la începutul lunii iunie, iar temperaturile au fost scăzute, atât la munte, cât și la mare. Prin urmare, românii dornici să petreacă un weekend sau câteva zile pe litoralul românesc s-au lovit de capriciile vremii.

Din păcate, veștile nu sunt îmbucurătoare, căci specialiștii preconizează că posibilitatea de a face prima baie în apa Mării Negre la o temperatură mai confortabilă este spre sfârșitul lunii în curs.

Chiar și în luna lui cuptor putem nimeri la mare zile în care să fie foarte cald afară și apa foarte rece. E un fenomen caracteristic zonelor de coastă, datorită vântului de-a lungul coastei. Atunci când vântul bate spre sud, dinamica maselor de apă la coastă e în așa fel încât apa de la adâncimi mai mari, mai rece, este ventilată la suprafață, iar atunci sunt episoade cu apă foarte rece și nu poți să faci baie, deși e luna iulie sau august. Dar acestea sunt episoade de câteva zile“, a declarat climatologul Roxana Bojariu pentru digi24.ro.

Climatologul a explicat că episoadele de caniculă ar putea apărea cel mai probabil în a doua parte a verii.

Venim pe o primăvară rece, ceea ce e foarte ieșit din comun, pentru că avem tendințe de creștere ale temperaturii și primăvara și vara cu semnal destul de puternic. Avem fluctuații naturale peste care se suprapune semnalul încălzirii globale, și atunci simțim efectul cumulat. Pe acest efect cumulat, cu fluctuații, poți să ai și episoade reci. Când aveam această primăvară rece, Arctica «fierbea». Am avut temperaturi de peste 30 de grade în luna mai dincolo de cercul polar, ceea ce e fără precedent. (…)

Vor exista episoade de caniculă în timpul verii, dar probabilitatea cea mai mare este să fie în partea a doua a sezonului, august sau chiar septembrie putând avea astfel de evenimente meteorologice“, a mai spus experta.

Cum se prezintă situația la Mamaia, Vama Veche sau Eforie

În ceea ce privește media de sezon a temperaturii apei, menționăm că, în luna iulie, aceasta se situează între 24.5°C și 25.7°C.

Ce temperatură are apa Mării Negre în principalele stațiuni
Ce temperatură are apa Mării Negre în principalele stațiuni

Cea mai scăzută temperatură a mării măsurată în luna lui cuptor este e 21.2°C, iar cea mai ridicată este de 28.4°C. Mai multe detalii legate de temperatura apei în următoarele zile în stațiunile Mamaia, Vama Veche sau Eforie găsiți în galeria foto a acestui articol.

De menționat că „temperaturile efective din apropierea țărmului pot varia cu câteva grade față de valorile indicate. Acest lucru se observă după ploi abundente sau după perioade prelungite de vânt puternic. Unele vânturi din aval determină apele reci și adânci să înlocuiască apele de suprafață care au fost încălzite de soare“, notează ro.seatemperature.net.