Home » Știri » Știri sociale » Cea mai bună oră pentru micul dejun. De ce e bine să luați prima masă exact când trebuie

Cea mai bună oră pentru micul dejun. De ce e bine să luați prima masă exact când trebuie

Pană Emanuela / 03.02.2021, 10:32

Știm cu toții că micul dejun reprezintă cea mai importantă masă a zilei, însă mulți dintre noi nu acordăm prea multă atenție intervalului în care servim prima masă. Acest aspect este important deoarece organismul trebuie să aibă suficient timp la dispoziție pentru a asimila nutrienții până la următoarea masă, cea de prânz. Află, în continuare, care este ora potrivită pentru micul dejun.

Cea mai bună oră pentru micul dejun

Un mic dejun sănătos și sățios este un obiectiv pe care ni-l propunem cu toții, însă, din păcate, deseori nu suntem atenți la alimentele pe care le consumăm sau la ora la care servim prima masă din zi – aspect care devine și mai relevant atunci când suntem la dietă.

Pentru a funcționa în mod corect și pentru a se menține în formă, organismul are nevoie de nutrienți, iar privarea acestuia de hrană la începutul unei noi zile înseamnă inducerea unor disfuncţionalităţi la nivel organic.

Specialiștii în alimentație atrag atenția asupra faptului că nu doar consumul micului dejun este important, ci și momentul zilei în care are el loc. Este indicat ca prima masă a zilei să fie servită, în general, la circa 30 de minute după trezire, moment în care organismul nostru simt cel mai tare nevoia de a pune capăt postului alimentar de peste noapte.

Dacă primește nutrienții de care are nevoie atunci când se instalează această necesitate, corpul reușește să îşi menţină nivelul sănătos de lipide în sânge, precum colesterolul şi hormonii (insulina), dar şi să beneficieze de o tensiune arterială optimă.

Citește și: Se consumă fructe seara? Ce spun nutriționiștii despre acest obicei alimentar

De ce trebuie să luăm prima masă a zilei la timp

Din păcate, românii stau foarte prost la capitolul alimentație sănătoasă, fapt demonstrat de statistici, care arată că jumătate din populația țării suferă de obezitate. Unii specialiști sunt de părere că totul pornește de la faptul că nu am avut o educație corespunzătoare în acest sens.

La ce oră trebuie să servim micul dejun și de ce
La ce oră trebuie să servim micul dejun și de ce

Din experienţă şi din statistici, românii nu au avut parte de o educaţie corespunzatoare în acest sens. Nu mâncăm sănătos ca şi populaţie luata per ansamblu, însă am observat că tot mai mulţi încearcă să remedieze acest aspect“, spune consultantul în nutriţie Bogdan Guinea, potrivit doctorulzilei.ro.

Pentru cei care vor să trăiască sănătos, medicul oferă exemple concrete de alimente care trebuie consumate/evitate, dar și un program exact de masă:

Este foarte important să ştiţi că nu numai tipul de alimente influenţează dieta. La fel de importante sunt şi orele la care mâncăm, precum şi combinaţiile de alimente folosite: micul dejun ar trebui luat între 7:00 şi 9:00 dimineaţa, prânzul între 13:00 şi 14:00, iar cina până în ora 20:00. La ora 11:00 avem prima gustare şi la ora 17:00 pe cea de a doua. Gustările sunt formate din fructe, legume sau lactatate, care conţin maximum 2% grasimi“, a detaliat specialistul în alimentaţie.

După mai multe studii efectuate, consultanții de la goodtoknow.co.uk au identificat orarul alimentar perfect pentru cele trei mese principale. Iată cum arată acesta, potrivit opiniei lor:

  • Micul dejun – ar fi ideal să servești prima masă a zilei după ora 7:00;
  • Prânzul – între 12:30 și 13:00;
  • Cina – între 18:00 și 18:30. Cu cât te vei așeza mai târziu la masă, cu atât te vei „certa“ mai mult cu cântarul a doua zi.

De asemenea, cercetătorii au stabilit și cele mai periculoase ore pentru cei care sunt la dietă și sunt tentați să uite de bunele lor intenții și să dea iama la frigider. Acestea sunt: imediat dupa ora 11:00, în jurul orei 15:15 și la 21:30.