Africa este deseori asociată cu lipsa hranei, copiii subnutriți, condițiile vitrege, având imaginea de cel mai sărac continent al lumii și chiar este. Însă, continentul african e mai mult de atât. Aici veți găsi câteva orașe care pot concura de la egal la egal, la capitolul frumusețe, cu cele mai spectaculoase metropole. Nordul Africii este răscolit de războaie şi frământări sociale, dar cu toate acestea rămâne destinația preferată de vacanță pentru mulți europeni. În acest material ți-am pregătit cinci zone sigure în care poți merge ca turist.
Africa de Nord sau Africa Nordică este este regiunea cea mai de nord a continentului african, fiind separată de Africa Subsahariană prin Deşertul Sahara. Întrucât majoritatea populației de aici este compusă din „rasa albă“, veți mai auzi referințe la Africa de Nord sub denumirea de „Africa Albă“. Acest termen contrastează cu cel de „Africa neagră“, care face referire la Africa Subsahariană.
În ultimii ani, nordul Africii a înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri a numărului de turiști, cele mai vizitate țări de pe continentul african fiind: Egipt, Tunisia și Maroc. La rândul lor, românii au prins și ei gustul călătoriilor în țări cu o cultură cât mai diferită de cea pe care o cunoaștem cu toții. În continuare îți vom prezenta cinci destinații accesibile ca preț, dar pline de istorie și de frumos, unde dacă veți ajunge o dată, sigur veți vrea să repetați experiența.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Citește și: Cele mai frumoase insule din Spania – 7 bucăți fantastice de tărâm iberic
1. Piramidele din Egipt
Egiptul se mândrește cu una dintre cele mai vechi civilizații din lume, fapt ce l-a transformat într-una dintre cele mai populare destinații de vacanță. Oraşul Cairo şi piramidele rămân cele mai vizitate locuri din Egipt, cele din urmă fiind un simbol al țării, alături de faraoni și hieroglife. În prezent, Egiptul numără nu mai puțin de 110 piramide, dintre care cele mai cunoscute se găsesc pe platoul Giza, localizat la aproximativ 20 de kilometri de capitala Cairo. Unele dintre ele au fost construite ca loc de înmormântare pentru regi, în timp ce în altele se „odihnesc veșnic“ reginele. Singura supraviețuitoare din cele 7 minuni ale lumii antice este Marea Piramidă din Giza, numită și piramida lui Keops, construită de faraonul Khufu, la putere din 2589 î.Hr. până în 2566 î.Hr, pentru a-i servi drept mormânt.
Un detaliu ce nu poate fi trecut cu vederea este că Marea Piramidă din Giza a fost cea mai înaltă construcție din lume mai mult de 43 de secole, până când a fost construit Turnul Eiffel, în anul 1889. Marele Sfinx de la Giza este unul din monumentele cele mai surprinzătoare ale Egiptului, reprezentând un leu cu cap de om, plasat t în faţa celor trei mari piramide.
2. Marrakech, Maroc
Un oraș exotic, încărcat de atracții turistice, este Marrakech, al cărui nume se traduce prin „pământul lui Dumnezeu“. Printre cele mai importante obiective turistice de aici se numără: Grădinile Menara, Palatul Bahia, Moscheea Koutoubia şi fascinanta Piaţă Djema el-Fna, care păstrează tradiții vechi de sute de ani. Odată ajunși aici puteți gusta preparate culinare rudimentare şi-i puteți vedea și admira pe îmblânzitorii de șerpi.
Odată ajunși în Maroc, trebuie neapărat să vă faceți timp pentru a vizita și Essaouira, cartierul istoric al oraşului (medina), inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Acest oraș extrem pe popular în rândurile turiștilor se află la 170 km distanţă faţa de Marrakesh şi la 360 de kilometri de Casablanca. Essaouira se mândrește cu o panoramă extraordinară asupra Oceanului Atlantic. Tot de aici puteți cumpăra și mult lăudatul ulei de argan, zona dintre Essaouira şi Agadir fiind singura din Maroc unde se cultivă copacul de argan.
3. Deșertul Sahara
Sahara este cel mai mare deșert al lumii, ocupând o treime din continentul african. Acesta oferă oferă o mulţime de privelişti uimitoare printre dunele de nisip nesfârșit, ca locul în care deșertul se termină în mare și mirajul devine realitate. Noaptea poți asculta „sunetul“ Saharei, căci acesta este momentul în care deșertul devine un furnicar inimaginabil și prinde viață. M’Hamid El Ghizlane (estul Marocului) sau Douz (sudul Tunisiei) îți oferă perspectiva unei experiențe inedite în corturi, pe dromaderi şi printre nomazi.
Cel mai potrivit moment pentru a vizita Sahara este în lunile septembrie și octombrie, deoarece în mijlocul verii în Sahara este exagerat de cald. O altă perioadă indicată este primăvara.
4. Sidi Bou Said, Tunisia
Tunisia sau „țara voalului“ se află la doar 3 ore de zbor de noi, dar este o lume cu totul nouă și diferită de ceea ce cunoaștem. Printre imaginile de spectacol pe care le puteți admira aici se numără marea infinită de nisip a Saharei, ruinele medinelor din Hammamet sau Sousse, oraşul tradiţional Sidi Bou Said şi ruinele Cartaginei, ce amintesc de istoria extraordinară a acestor meleaguri.
Revenind la Sidi Bou Said, orașul cu alb și albastru al Tunisiei, vă putem spune că acesta are un farmec aparte, iar turiștii pierd deseori noțiunea timpului în cafenelele cu vedere la Golful Tunis sau făcând o plimbare pe aleile întortocheate. Clădirile albe și ferestrele vopsite cu albastru transformă Sidi Bou Said într-un loc de poveste. Cum l-ați putea rata?
Sidi Bou Said, Tunisia
5. Cairo, Egipt
Nu puteam încheia acest articol fără a acorda câteva rânduri pentru Cairo, capitala Egiptului, una dintre cele mai frumoase destinații din Africa de Nord. În traducere, Cairo înseamnă „Cuceritorul“, dar localnicii îl numesc Umm ad-Dunya, având sensul de „Mama lumii“. Pe lista atracțiilor și a obiectivelor turistice pe care e musai să le vedeți dacă ați pășit în Cairo intră: platoul de la Giza (Gizeh), unde vă „așteaptă“ piramidele și Sfinxul, Muzeul de Istorie din piaţa Tahrir, unde puteţi admira o colecţie vastă de artefacte egiptene antice, moscheile Al-Azhar Mosque şi Ibn Tulun, parcul Al-Azhar şi Citadela, un castel impresionant construit de Saladin.
Cairo, Egipt