După demisia „din proprie inițiativă” a ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, așa cum a apărut mesajul pe contul de facebook ce a fost preluat de mijloacele mass-media și făcut public, a urmat „pregătirea” pentru înlocuirea acestuia. Astfel premierul Nicolae Ciucă a desemnat-o pe Ligia Deca, fost consilier prezidențial, pentru că Deca „este o persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi apoi în timpul dezbaterilor publice pe legile educaţiei naţionale”.
Votată de către conducerea PNL, Ligia Deca a preluat funcția de ministru al Educației Naționale, având ca sarcină să continue reformele în domeniul educaţiei şi formării, în vederea asigurării unui învăţământ adaptat cerinţelor pieţei muncii şi centrat pe dezvoltare personală şi socială, cu impact pozitiv asupra prevenirii şi combaterii părăsirii timpurii a şcolii.
Sigur că opinia publică, sensibilă la exigențele crescute ale tuturor sarcinilor, oricât de modeste ar părea, este unanim de acord că o educație mai completă este esențială. În cei 32 de ani de post-comunism în România, educația a fost domeniul în care au fost aplicate cele mai multe schimbări, adesea perturbatoare. Instabilitatea politică continuă a aruncat în fruntea ministerului multe personaje, toate dornice să inoveze și să intre în istorie ca reformatori.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Vă puteţi întreba dacă Ligia Deca, care, potrivit prezentării de pe site-ul administrației prezidențiale, are un doctorat în științe politice, a publicat articole și studii în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, ar putea schimba complet faţa unei educaţii din care au lipsit consecvenţa şi coerenţa din cauza scenariilor de pe o zi pe alta. Mai ales că noul ministru a coordonat și dezvoltarea proiectului „România Educată”, pe care președintele Klaus Iohannis l-a iniţiat, iar dumneaei promite să facă din aplicarea lui o prioritate. Ca să putem da un răspuns, este prea devreme, de aceea ne vom axa pe o prezentare a unor date referitoare la studii, carieră şi, de ce nu, la averea celei care va dirija bunul mers al Educaţiei.
Curriculum Vitae Europass, publicat pe Linkedin și preluat de edu.ro dezvăluie în dreptul informaţiilor personale că data naşterii este 22/12/1982.
În palmaresul exprienţei profesionale sunt trecute următoarele:
Ligia Deca a fost coordonator general al Biroului Executiv și al tuturor activităților de reprezentare ale organizației. Reprezentant principal al ANOSR față de organismele naționale și europene, precum Ministerul Educației, Guvernul României etc.
Secretar general, Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC), noiembrie 2001-august 2005;
Activitate de reprezentare generală în Senatul Universității, Consiliul Facultății etc., coordonarea diferitelor proiecte-festival cultural al studenților, târg de locuri de muncă, cercetare privind nevoile angajatorilor-și reprezentare față de reprezentanța națională a studenților, ANOSR.
Ligia Deca și-a depus Declarația de avere pe anul 2022 în care este menţionat un teren intravilan de 660 de mp intravilan cumpărat în 2020, în București, împreună cu soțul său, un apartament de 107 metri pătrați, cumpărat tot în București în 2013, și o casă de locuit. Mai are două autoturisme (un Kia și un Opel vechi de 5 ani). În conturi are în jur de 60.000 de euro. Datoriile sunt cam la același nivel puțin peste 55.000 de euro. Din poziția de consilier, actualul ministru a câștigat suma de 12.500 de lei pe lună, iar de la SNSPA, în calitate de membru asociat, a primit 7.550 de lei anul trecut.
Deca și soțul său au în conturi aproximativ 75.000 de lei și circa 55.000 de euro. Cei doi au și credite la bânci de peste 800.000 de lei și aproape 6.000 de euro, cel mai mare cu scadenţă în 2045. Soțul ministrului Educației lucrează la o instituție din subordinea ministerului pe care îl conduce. Mai precis, este vorba de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, angajat ca expert.
Ligia Deca este al 29-lea ministru al Educației de după 1990, adică din ultimii 32 de ani.