Home » Știri » Știri sociale » Cum să verifici vechimea în muncă şi să îţi calculezi pensia. Este complet gratuit!

Cum să verifici vechimea în muncă şi să îţi calculezi pensia. Este complet gratuit!

Redactia Redactia / 18.03.2025, 09:56
Cum să verifici vechimea în muncă şi să îţi calculezi pensia. Este complet gratuit!

Vechimea în muncă este esențială pentru stabilirea drepturilor tale sociale, indiferent dacă ești la începutul carierei sau te apropii de pensionare. Aceasta influențează nu doar cuantumul pensiei, ci și accesul la beneficii precum concediile medicale, indemnizațiile de șomaj și sporurile salariale.

Dacă în trecut verificarea vechimii se făcea prin carnetul de muncă, astăzi toate datele sunt înregistrate electronic în REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților). Pentru a evita surprize neplăcute la pensionare, este recomandat să îți verifici periodic situația profesională.

Ce perioade sunt luate în calcul pentru vechimea în muncă

Vechimea în muncă se determină prin cumularea tuturor perioadelor lucrate legal, indiferent de tipul contractului. Pe lângă anii de muncă efectivă, se iau în considerare și stagiul militar obligatoriu, perioadele de șomaj indemnizat, concediul medical și concediul de maternitate, studiile universitare, dacă au fost achitate contribuțiile sociale aferente.

Perioadele lucrate de cel puțin 6 luni se rotunjesc la un an, în timp ce cele mai scurte de 6 luni nu sunt luate în considerare.

Cum poți dovedi vechimea în muncă

Dacă ai nevoie de o dovadă oficială a vechimii, poți folosi următoarele documente: adeverințe de vechime emise de angajatori, contractele individuale de muncă, carnetul de muncă (pentru perioadele lucrate înainte de 2011), documente specifice pentru activități independente (PFA, cabinete medicale, avocatură, activități artistice etc.). Din 2011, REVISAL a devenit principala sursă de verificare a istoricului profesional, fiind gestionat de Inspecția Muncii.

Cum îți verifici online vechimea în muncă

Procesul este gratuit și simplu, iar datele sunt accesibile online pe platforma Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Urmează acești pași rapizi: crearea unui cont pe site-ul CNPP – accesează https://www.cnpp.ro/ și completează formularul de înregistrare; depunerea unei cereri și a copiei actului de identitate – poți face acest lucru online sau la sediul Casei de Pensii: accesarea contului și verificarea vechimii în muncă.

După aprobarea contului, te poți autentifica pentru a vizualiza stagiile lunare și anuale de cotizare, contribuțiile sociale plătite, perioadele lucrate în străinătate. Dacă observi erori sau date lipsă, poți solicita corectarea acestora la Casa de Pensii sau la angajator.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128