New York Times a reconstituit „aventura” bananei. Bărbatul din spatele fructului este un expatriat de 74 de ani din Dhaka.
Noi povești continuă să apară după vânzarea operei de artă „Comedian”, de Maurizio Cattelan, către magnatul criptomonedei Justin Sun, fondatorul platformei Tron, pentru 6,2 milioane de dolari.
După cum relatează NyTimes, banana în cauză fusese cumpărată cu câteva ore înainte de licitație pentru 35 de cenți de la un stand de fructe și legume din Upper East Side din New York.
Persoana care l-a vândut a fost Shah Alam, în vârstă de 74 de ani, văduv din Dhaka, Bangladesh, care a ajuns în Statele Unite în 2007 pentru a fi mai aproape de una dintre fiicele sale, care locuiește pe Long Island.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]La câteva zile după vânzare, domnul Alam – în timp ce stătea în ploaie pe York Avenue și East 72nd Street, decojind banane din buchet – a aflat de la un reporter ce s-a întâmplat cu fructul: fusese lipit de un perete cu bandă adezivă, ca parte a unei opere de artă.
Când i s-a spus prețul de vânzare, a început să plângă. „Sunt un om sărac”, a spus el, cu vocea tremurând. „Nu am deținut niciodată o asemenea sumă; Nu am văzut atât de mulți bani în viața mea”.
El a spus că locuia într-un subsol din Parkchester, Bronx, împreună cu alți cinci bărbați. Plătește 500 de dolari pe lună pentru camera lui. Lucrează în ture de 12 ore la standul de fructe, patru zile pe săptămână, câștigând 12 dolari pe oră, stând în picioare în toate condițiile meteorologice. Engleza lui se limitează în mare parte la prețuri și nume de mărfuri: mere, trei pentru 2 dolari; pere mici, câte un dolar fiecare.
Justin Sun, care a achiziționat-o de la Sotheby’s în urma licitației online (și plătind în criptomonede) a declarat că în următoarele zile va „mânca banana ca parte a acestei experiențe artistice unice, onorându-i rolul atât în istoria artei, cât și în cultura pop”.