Facturi energie 2025. Schema de compensare și plafonare a facturilor la energie va suferi modificări, urmând să fie direcționată exclusiv către consumatorii vulnerabili, a anunţat ministrul finanțelor, Barna Tanczos. O comisie de specialitate lucrează la o variantă finală, care va fi prezentată coaliţiei de guvernare pentru aprobare în următoarele săptămâni.
„La energie electrică va trebui să avem o continuare a sistemului de sprijin pentru a proteja consumatorii vulnerabili. Vom avea un sistem de sprijin în continuare și după luna aprilie. Lucrurile sunt în desfășurare. Comisia de specialitate formată din ministere și specialiști deja lucrează la forma noului sistem de protejare a consumatorilor vulnerabili.
Cu siguranță se va merge pe o variantă care să protejeze consumatorii vulnerabili. Vedem care va fi varianta finală. Obligația noastră a fost ca pentru anul trecut și perioada trecută, unde nu s-au făcut plățile, să începem să le facem pentru a acoperi datoriile statului către companii. Imediat după aprobarea bugetului începem plățile. Asta înseamnă că primele plăți o să intre în februarie.
Odată ce vin celelalte deconturi de la ANRE, vom face în continuare plățile. Companiile nu vor avea probleme. Comisia de specialitate o să pregătească variantele pentru Coaliție și vom lua în viitorul apropiat o decizie și pe acest lucru”, a afirmat Barna Tanczos.
Citeşte şi: Tichete de masă 2025. Cine le poate primi şi când ar urma să crească valoarea lor
Dacă ai o pensie sub 2.000 de lei, este esențial să fii atent la noile criterii de eligibilitate pentru voucherele de energie. Ministrul Finanțelor a subliniat că vor exista schimbări în modul de acordare a acestora, iar beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a continua să primească sprijinul guvernamental.
La rândul său, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că, fără intervenția guvernului, facturile la energie ar putea crește semnificativ. Totuși, proiectul de buget prevede alocarea a 1,5 miliarde de lei pentru susținerea schemei de compensare-plafonare, ceea ce înseamnă că românii vulnerabili vor beneficia în continuare de sprijin.
„În perioada imediat următoare, în 1-2 săptămâni, Coaliţia şi Guvernul vor decide asupra variantei finale pentru schema de compensare-plafonare, iar garanţia este că românii vor fi în continuare protejaţi şi ca nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, a subliniat Sebastian Burduja.
Citeşte şi: Fără creşteri de taxe şi impozite în 2025. Ce se întâmplă cu salariile şi pensiile
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că plafonarea prețurilor la energie și gaze va continua și după 31 martie 2025. Există discuții pentru prelungirea acestei măsuri cu încă trei luni, însă varianta finală va fi anunțată în curând de către Ministerul Energiei.
În concluzie, românii trebuie să fie atenți la schimbările privind schema de compensare și plafonare a facturilor la energie. Noile măsuri vor viza doar consumatorii vulnerabili, iar Guvernul lucrează la o variantă care să asigure protecția celor mai afectați de creșterile de preț. Rămâne de văzut în ce măsură vor fi prelungite actualele scheme de sprijin și cum vor influența aceste decizii facturile populației după 1 aprilie 2025.