Home » Știri » Știri sociale » În ce condiții pot primi părinții bani de la stat, dacă școala devine online, pentru a sta acasă cu copiii. Suma de care beneficiază

În ce condiții pot primi părinții bani de la stat, dacă școala devine online, pentru a sta acasă cu copiii. Suma de care beneficiază

Alexandru Cazacu / 13.10.2021, 14:41
În ce condiții pot primi părinții bani de la stat, dacă școala devine online, pentru a sta acasă cu copiii. Suma de care beneficiază

În ultima vreme, din ce în ce mai multe școli trec la cursurile online, în consecință crește și numărul părinților care trebuie să stea acasă cu copiii lor. Ei bine, unii dintre părinți pot beneficia de un ajutor de la stat dacă orele sunt online. Haideți să vedem care sunt condițiile în care părinții pot primi acești bani dacă stau acasă cu copii lor și despre ce bani este vorba.

În ce condiții pot primi părinții bani de la stat, pentru a sta acasă cu copiii, dacă orele se fac online

După cum spuneam, în cazul copiilor care trebuie să  facă ore online, părinții nevoiți să stea acasă cu copiii lor pot primi de la statul român o indemnizație. Ei bine, părinții pot beneficia de acest ajutor de la stat numai dacă minorul are până la 12 ani, însă cu mici excepții. În categoria aceasta intră și părinții care au copii de până la 18 care prezintă afecțiuni ale inimii, inflamatorii, boli autoimune sau imune și diabet. De asemenea, este foarte important să menționăm faptul că indemnizația menționată nu se acordă ambilor părinți.

În ceea ce privește banii care se acordă părinților, în acest caz, valoarea ajutorului este în valoare de 75% din venitul mediu brut, însă nu poate fi mai mică de 2.500 de lei. Condiția este ca părintele în cauză nu facă telemuncă. În caz contrar, părintele nu va mai primi indemnizația de la stat și va fi plătit de angajator.

Documentele necesare pentru a beneficia de indemnizație

Evident, pentru a beneficia de acesta ajutor din partea statului, părintele solicitant trebuie să treacă prin mai multe formalități. Mai întâi, părintele în cauză trebuie să meargă la școala la care este înscris copilul și să solicite o adeverință care să ateste că respectiva unitate de învățământ își desfășoară cursurile în online.

Mai departe, acesta va completa o declarație pe proprie răspundere, în care se va menționa că este singurul părinte care beneficiază de acest ajutor de la stat. Cu cele două documente, părintele va merge la angajator, care ulterior le va depune la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Instituția va face apoi toate demersurile necesare pentru ca părintele beneficiar să primească indemnizația, potrivit Digi24.

În ce condiții pot primi părinții bani de la stat, pentru a sta acasă cu copiii, dacă orele se fac online
Cum pot primi părinții bani de la stat, pentru a sta acasă cu copiii, dacă orele se fac online

Cine poate beneficia de ajutorul de la stat și pentru cât timp

Atât angajații din mediul privat, cât și cei din mediul public, pot să solicite acordarea acestor zile libere plătite. Deși indemnizația se va acorda pe tot parcursul stării de alertă și după încetarea acesteia, ajutorul nu se mai dă după sfârșitul anului școlar 2021 – 2022. Potrivit sursei citate, se estimează că un număr de peste 20.000 de români vor putea beneficia de acești bani. Așadar, eforul bugetar estimat ajunge la aproximativ 50 milioane de lei lunar.

”Vom adopta Ordonanța de urgență prin care să reluăm sprijinul pentru părinții care stau acasă cu copiii, care desfășoară școala online. Este aceeași formulă ca în perioada stării de urgență: 75% din venitul mediu brut, dar nu mai puțin de 2.500 de lei, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă”, a spus Raluca Turcan, la sfârșitul lunii septembrie, conform edupedu.ro.