Home » Știri » Știri sociale » Obezitatea fetelor este taxată dur de către profesori, în școli

Obezitatea fetelor este taxată dur de către profesori, în școli

Sebastian Rotaru / 08.02.2017, 15:45
Obezitatea fetelor este taxată dur de către profesori, în școli

Un studiu a demonstrat că fetele sunt discriminate în școli pe criteriul greutății, motiv pentru care numărul fetelor obeze din unitățile de învățământ este redus.

Rezultatul studiului, publicat în jurnalul Sociology of Education, a demonstrat faptul că legătura dintre obezitate și performanțele academice poate rezulta în măsura în care profesorii interacționează diferit cu fetele, în funcție de greutatea acestora. Fetele obeze sau cu probleme de sănătate sunt, deseori, discriminate, scrie hindustantimes.com.

Cercetătorii de la Universitățile Illinois și Chicago au constatat faptul că fetele mai plinuțe au obținu la testele de abilitate aceleași rezultate ca cele de greutate normală, dar la școală cele obeze au note mult mai mici.

„Cadrele didactice le apreciază ca fiind mai puțin capabile academic”, spune Amelia Branigan, autoare a studiului.

Studiul a cuprins fete între 9 și 18 ani, iar acestea au fost evaluate de către cadre didactice, în timp ce punctul mediu al rezultatului a fost dat de către studenți. Astfel s-a descoperit că obezitatea este penalizată de către profesori prin evaluarea didactică, iar fetele albe au mai mult de suferit la materia limba Engleză decât la Matematică. Nu s-a observat nicio penalizare a fetelor diagnosticate ca fiind supraponderale, dar nu și obeze.

„Fetele albe obeze sunt penalizate doar la materia de curs a limbii engleze”, a mai spus autoarea.

Acest lucru poate reflecta constatările potrivit cărora obezitatea este mai criticată în rândul femeilor decât în cel al bărbaților, dar și în funcție de rasă. Branigan mai spune că intervenția societății în astfel de cazuri ar putea reduce diferența de performanță.

Situația în Uniunea Europeană este mai critică, deoarece numărul copiilor obezi crește în fiecare an cu 400.000. Doar în București, în 2016, erau 70.000 de copii obezi, iar 55.000 la Constanța. O problema a obezității este datorată de faptul că părinții nu le acordă foarte mult timp copiilor, aceștia petrec o mare parte din zi în fața calculatorului și mănâncă produse fast-food sau dulciuri în exces.