Home » Știri » Știri sociale » Pensia de urmaş 2025. Cine poate beneficia de bani şi care sunt criteriile de acordare

Pensia de urmaş 2025. Cine poate beneficia de bani şi care sunt criteriile de acordare

Redactia Redactia / 28.02.2025, 11:20
Pensia de urmaş 2025. Cine poate beneficia de bani şi care sunt criteriile de acordare

Pensia de urmaş este un sprijin financiar acordat copiilor și soțului supraviețuitor în cazul în care susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile necesare pentru a primi o pensie.

Cum se stabilește cuantumul pensiei de urmaş

Valoarea pensiei de urmaș depinde de numărul de beneficiari: un urmaș – primește 50% din pensia defunctului; doi urmași – împart 75% din pensia acestuia; trei sau mai mulți urmași – primesc împreună 100% din pensia susținătorului decedat. Exemplu de calcul! Dacă pensia susținătorului decedat era de 3.500 lei:â, un urmaș va primi 1.750 lei, doi urmași vor împărți 2.625 lei, iar rei sau mai mulți urmași vor primi împreună 3.500 lei.

Cine poate beneficia de pensia de urmaș

Copiii pot primi pensia de urmaș până la vârsta de 16 ani. Dacă își continuă studiile, pot beneficia până la finalizarea acestora, dar nu mai târziu de 26 de ani. În cazul copiilor cu invaliditate apărută înainte de această vârstă, pensia de urmaș se acordă pe toată durata invalidității.

Soțul supraviețuitor poate primi pensia de urmaș pe viață dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost între 10 și 15 ani, pensia de urmaș se acordă cu o reducere proporțională. Dacă soțul supraviețuitor nu a atins vârsta de pensionare, poate primi pensia de urmaș doar dacă este invalid de gradul I sau II, iar mariajul a durat cel puțin un an. Pentru a beneficia de acest drept, venitul său lunar nu trebuie să depășească salariul minim brut pe economie (4.050 lei începând cu 1 ianuarie 2025).

Soțul supraviețuitor cu copii sub 7 ani dacă are în îngrijire copii sub 7 ani poate primi pensia de urmaș până când cel mai mic copil împlinește această vârstă. Veniturile sale nu trebuie să depășească salariul minim brut pe economie.

Citeşte şi: Mica recalculare a pensiilor. Bani în plus pentru un milion de pensionari din România

Există şi câteva situaţii speciale, astfel: dacă numărul beneficiarilor se modifică, cuantumul pensiei de urmaș se recalculează conform legislației; copiii rămași orfani de ambii părinți beneficiază de pensie de urmaș calculată prin cumularea pensiilor aferente fiecărui părinte decedat.

Pentru obținerea pensiei de urmaș, este necesară depunerea unei cereri la Casa de Pensii, însoțită de documentele justificative, tramsite România TV.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128