Home » Știri » Știri sociale » Preţuri 2025. Noi scumpiri la alimente înainte de Paşte, doar cinci alimente au scăpat! Cât a ajuns să coste un coş săptămânal de cumpărături

Preţuri 2025. Noi scumpiri la alimente înainte de Paşte, doar cinci alimente au scăpat! Cât a ajuns să coste un coş săptămânal de cumpărături

Redactia Redactia / 02.04.2025, 10:22
Preţuri 2025. Noi scumpiri la alimente înainte de Paşte, doar cinci alimente au scăpat! Cât a ajuns să coste un coş săptămânal de cumpărături

Preţuri 2025. Scumpirile sunt la ordinea zilei, iar alimentele nu fac excepție. Majoritatea produselor de bază au înregistrat creșteri semnificative de preț, cuprinse între 2% și 10%, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Totuși, cinci produse au reușit să se mențină la același nivel de preț: făina, mălaiul, cartofii, untul și zahărul, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). În ultimul an, alimentele și băuturile s-au scumpit, în medie, cu 4,54%.

Coșul de cumpărături, mai scump cu 9%

Diferențele de preț sunt resimțite cel mai clar la casele de marcat. Un coș de cumpărături săptămânale costă acum în jur de 600 de lei, ceea ce a determinat mulți consumatori să renunțe la anumite produse și să fie tot mai atenți la promoții și reduceri.

Cât ne va costa masa de Paște

Pentru masa de Paște, prețurile se anunță asemănătoare cu cele de anul trecut, însă unele produse ar putea fi mai scumpe pe măsură ce sărbătorile se apropie.

  • Carnea de miel – în 2024, prețul mediu era de 35 de lei/kg, dar anul acesta se anticipează creșteri.

  • Cozonacul – prețul variază în funcție de producător și ingrediente. Un cozonac clasic cu nucă și cacao costă între 70 și 80 de lei, dar poate depăși 120 de lei în cofetăriile specializate.

  • Ouăle – un carton cu 10 bucăți costă cel puțin 10 lei.

  • Verdețurile – prețurile sunt încă stabile, dar se așteaptă să crească odată cu apropierea sărbătorilor.

Citeşte şi: Cele mai mari scumpiri din ultimii cinci ani. Produse şi servicii cu preţuri mai mari chiar şi cu 90%

„De Paşte creşte preţul unor produse. Lucrurile astea, până la un punct, sunt normale. Dacă se cumpără mai mult, se vând mai multe ouă de Paşte, e normal să apară o creştere a preţurilor. E posibil să declanşăm investigaţii şi să considerăm că sunt fapte anticoncurenţiale”, a declarta șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Într-un context economic în care fiecare leu contează, românii sunt din ce în ce mai atenți la cheltuieli și încearcă să găsească alternative mai accesibile pentru masa de Paște.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128