Home » Știri » Știri sociale » Prevenția pentru cancer la sân este ignorată de medici

Prevenția pentru cancer la sân este ignorată de medici

Sebastian Rotaru / 14.02.2017, 10:00
Prevenția pentru cancer la sân este ignorată de medici

Jumătate de milion de femei au un risc ridicat de cancer la sân, deoarece medicii nu sunt conștienți că ar trebui să prescrie un medicament care să prevină aceste riscuri.

Trei din patru doctori de familie nu sunt conștienți că ar trebui să prescrie pastile care să prevină cancerul la sân – o pastilă costă 0,7 euro/zi – și ar putea reduce riscul bolii cu o treime, informează Telegraph.

Institutul Național de Sănătate și Excelență în Îngrijire din Marea Britanie a emis niște orientări în 2012, afirmând că tamofixenul ar trebui să fie oferită femeilor cu risc ridicat de cancer la sân. În jur de 500.000 de femei din Marea Britanie se confruntă cu astfel de probleme, deoarece problemele s-au moștenit genetic sau boala a apărut pe parcurs.

Dar cercetarea de la Universitatea College, Queen Mary și  Cancer Research din Londra a constatat că sfaturile au fost ignorate. Studiul a cuprins 1.000 de medici, dintre care doar 24% au oferit îndrumare femeilor, iar mai mult de jumătate dintre medici nu nici nu au știut că medicamentul – tamofixenul – ar putea reduce șansele de cancer la sân.

Tamofixenul lucrează prin blocarea cancerului, prin declanșarea estrogenul în celulele din sâni. Acest medicament oprește dezvoltarea celulelor cancerigene, în primul rând, sau întoarcerea acestora la femeile care s-au confruntat deja cu acest cancer.

Pacientele sunt sfătuite să ia această pastilă, zilnic, timp de cinci ani de zile, cu dovezi care spun că acestea vor avea efect timp de două decenii.

În fiecare an, în Londra, sunt descoperite 53.000 de cazuri de femei cu cancer la sân, dintre care 11.000 mor. În medie, o femeie are șanse de unu la opt de a dezvolta cancerul la sân și crește de la unu la trei pentru acelea care prezintă un risc ridicat de boală.

„Este extrem de îngrijorător faptul că multor femei care prezintă un risc ridicat de cancer la sân nu le este oferită varianta de a lua tamoxifen pentru a reduce acest risc”, a declarat Baroness Delyth Morgan, director executiv al Breast Cancer Now.

„Ghidul din 2013 recomandă ca medicamentul să fie oferit tuturor femeilor care prezintă un grad ridicat de risc, dar și pentru cele care sunt supuse unui risc mediu. Din păcate, medicii nu iau în considerare acest lucru, astfel că un număr ingrijorător de cadre sanitare nici măcar nu sunt conștiente de această variantă”, a mai adăugat Morgan.

Tamoxifenul este licențiat doar pentru cancerul la sân. Ghidul din 2013 sfatuiește ca acest medicament să fie prescris și pentru a preveni boala, dar lipsa licenței pentru tratamentul de prevenire lasă mulți doctori confunzi.