Home » Știri » Știri sociale » Rețeta de cozonac a lui Chef Adrian Hădean. E dată din străbuni

Rețeta de cozonac a lui Chef Adrian Hădean. E dată din străbuni

Pană Emanuela / 07.08.2021, 11:45
Rețeta de cozonac a lui Chef Adrian Hădean. E dată din străbuni

Cozonacul este un desert cu tradiție la noi în țară, fiind nelipsit de pe mesele îmbrăcate în straie de sărbătoare ale românilor. Cozonacul are o istorie foarte îndelungată, aproape fiecare familie având o rețetă proprie. Astăzi vă vom face cunoscută rețeta de cozonac cu nucă a lui chef Adrian Hădean, moştenită de la bunica mamei lui şi îmbunătăţită pe parcurs de fiecare generaţie în parte. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Rețeta de cozonac a lui chef Adrian Hădean

Chef Adrian Hădean prepară cozonacul după o rețetă veche, pe care a moștenit-o de la mama lui, care, la rândul ei, a primit-o de la bunica lui Hădean, circulând în familia lor de cel puțin cinci generații. Juratul emisiunii cu specific culinar „MasterChef“ o face an de an, de Paște și de Cărciun, și le-o recomandă tuturor iubitorilor de cozonac.

Este drept că acest desert implică destul de mult de muncă, dar prospețimea lui, gustul delicios, mirosul ademenitor și certitudinea că a fost făcut în cele mai bune condiții și cu cele mai calitative ingrediente reprezintă o răsplată binemeritată pentru orice bucătar sau gospodină.

Așadar, haideți să descoperim împreună cum prepară cozonacul chef Adrian Hădean.

INGREDIENTE (pentru doi cozonaci):

  • 1 kg făină;
  • 250 g zahăr;
  • 250g unt;
  • o lingură de ulei;
  • 4 gălbenuşuri;
  • un plic zahăr vanilat;
  • coajă de la o lămâie;
  • un praf de sare;
  • esenţă de rom;
  • 0.5 l lapte;
  • 35 g drojdie crudă.

MOD DE PREPARARE:

  1. Se pune drojdia la înflorit într-un pahar cu lapte călduț, în care se adaugă o linguriță de zahăr ca să grăbească procesul.
  2. Se cerne făina și se amestecă cu patru gălbenușuri, un plin de zahăr vanilat, câteva picături de esenţă de rom, coaja rasă de pe o lămâie, drojdia şi puțină sare.
  3. Se amestecă miezul de nucă cu zahărul (o parte de zahăr la trei părți de nucă) și cu o linguriță de cacao – un artificiu de ordin estetic: nuca se închide la culoare și cozonacul arată mai bine în tăietură.
  4. Între timp, se încălzește ușor laptele (nu se fierbe!) și se dizolvă în el zahăru (cele 250 de grame) și untul.
  5. Se lasă să se răcească puțin, după care se amestecă cu făina și se formează aluatul.
  6. Frământați aluatul un pic mai bine de jumătate de oră, temeinic și numai cu mâna.
  7. Aluatul rezultat trebuie să fie moale și ușor elastic.
  8. După frământat, se lasă aluatul la dospit timp de o oră sub un prosop de bucătărie curat.
  9. Se întinde apoi aluatul în foaie mai groasă decât jumătatea unui deget (culcat, evident) și se adaugă umplutura.
  10. Se răsucește cozonacul și se asează în tavă.
  11. Se mai lasă la crescut preț de jumătate de oră și se dă la cuptor, la căldură potrivită.
  12. Se lasă în cuptor circa 45 de minute, iar după ce se scoate se stropește cu puțină apă.
  13. Se acoperă cu un prosop, să prindă aburi şi să se înmoaie coaja.
  14. Se lasă acoperit până se răcește.

Citește și: Rețetă de cozonac pufos care se desface în fâșii. Mod de preparare și ingrediente

E dată din străbuni. „Știu rețeta de la mama…“

Chef Adrian Hădean a primit această rețetă străveche de cozonac cu nucă de la mama sa, reprezentând o moștenire de familie. E musai să o încerci și tu!

Cozonac cu nucă după rețeta lui Chef Adrian Hădean
Cozonac cu nucă după rețeta lui Chef Adrian Hădean

Ştiu reţeta de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei. Aşadar, ea circulă în familia noastră de cel puţin cinci generaţii şi a suferit puţine modificări în ultima sută de ani. Dacă până la bunica mea se coceau în cuptorul din curte, de la mama încoace îi coacem în cuptorul maşinii de gătit.

Dacă noi aromăm aluatul cu coajă de lămâie, vanilie şi esenţă de rom, bunica şi înaintaşele ei se limitau la zahărul vanilat, care se găsea şi la noi (nu a fost uşor să fii ţăran în Transilvania nici înainte de al doilea război mondial, nici după el, esenţele, aromele alimentare şi citricele nu se găseau în băcăniile săteşti, iar la oraş nu se ajungea prea des).

Ei bine, cu sau fără esenţă de rom ori alte zorzoane, cozonacul cu nucă e prezent în casele noastre şi de Paşti şi de Crăciun, e o parte a familiei, e drumul înapoi spre rădacinile neamului nostru. Mă bucur că am ocazia să vă arăt şi vouă acest drum şi sper să-l pot arăta şi celor care, cu voia Celui de Sus, vor veni după mine“, povestea cu ceva timp în urmă chef Adrian Hădean.