Cozonacul este un desert cu tradiție la noi în țară, fiind nelipsit de pe mesele îmbrăcate în straie de sărbătoare ale românilor. Cozonacul are o istorie foarte îndelungată, aproape fiecare familie având o rețetă proprie. Astăzi vă vom face cunoscută rețeta de cozonac cu nucă a lui chef Adrian Hădean, moştenită de la bunica mamei lui şi îmbunătăţită pe parcurs de fiecare generaţie în parte. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.
Chef Adrian Hădean prepară cozonacul după o rețetă veche, pe care a moștenit-o de la mama lui, care, la rândul ei, a primit-o de la bunica lui Hădean, circulând în familia lor de cel puțin cinci generații. Juratul emisiunii cu specific culinar „MasterChef“ o face an de an, de Paște și de Cărciun, și le-o recomandă tuturor iubitorilor de cozonac.
Este drept că acest desert implică destul de mult de muncă, dar prospețimea lui, gustul delicios, mirosul ademenitor și certitudinea că a fost făcut în cele mai bune condiții și cu cele mai calitative ingrediente reprezintă o răsplată binemeritată pentru orice bucătar sau gospodină.
Așadar, haideți să descoperim împreună cum prepară cozonacul chef Adrian Hădean.
INGREDIENTE (pentru doi cozonaci):
MOD DE PREPARARE:
Citește și: Rețetă de cozonac pufos care se desface în fâșii. Mod de preparare și ingrediente
Chef Adrian Hădean a primit această rețetă străveche de cozonac cu nucă de la mama sa, reprezentând o moștenire de familie. E musai să o încerci și tu!
Ştiu reţeta de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei. Aşadar, ea circulă în familia noastră de cel puţin cinci generaţii şi a suferit puţine modificări în ultima sută de ani. Dacă până la bunica mea se coceau în cuptorul din curte, de la mama încoace îi coacem în cuptorul maşinii de gătit.
Dacă noi aromăm aluatul cu coajă de lămâie, vanilie şi esenţă de rom, bunica şi înaintaşele ei se limitau la zahărul vanilat, care se găsea şi la noi (nu a fost uşor să fii ţăran în Transilvania nici înainte de al doilea război mondial, nici după el, esenţele, aromele alimentare şi citricele nu se găseau în băcăniile săteşti, iar la oraş nu se ajungea prea des).
Ei bine, cu sau fără esenţă de rom ori alte zorzoane, cozonacul cu nucă e prezent în casele noastre şi de Paşti şi de Crăciun, e o parte a familiei, e drumul înapoi spre rădacinile neamului nostru. Mă bucur că am ocazia să vă arăt şi vouă acest drum şi sper să-l pot arăta şi celor care, cu voia Celui de Sus, vor veni după mine“, povestea cu ceva timp în urmă chef Adrian Hădean.