Home » Știri » Știri sociale » Rețetă de salam de biscuiți de post. Cu ce înlocuiești laptele și untul

Rețetă de salam de biscuiți de post. Cu ce înlocuiești laptele și untul

Pană Emanuela / 21.05.2021, 11:38
Rețetă de salam de biscuiți de post. Cu ce înlocuiești laptele și untul

Moale și aromat, salamul de biscuiți este un desert pe care mulți dintre noi l-am savurat în perioada copilăriei. Atât de ușor de preparat, această rețetă este iubită de copiii de toate vârstele. Astăzi ne-am hotărât să vă prezentăm varianta de post, pentru cei care au poftă de dulce dar se abțin de la a consuma ingrediente de origine animală. Află cu ce poți înlocui laptele și untul si care este modul de preparare.

Rețetă de salam de biscuiți de post

Cine nu iubește salamul de biscuiți? Acest desert delicios și atât de simplu de făcut este prezent și consumat în mai multe țări, chiar dacă sub nume diferite. În Turcia, de exemplu, salamul de biscuiți este cunoscut sub denumirea de „prăjitură mozaic“, iar în Grecia i se pune „mosaiko“ sau „kormos“.

La noi în țară, numele acestui desert este dat de aspectul de cilindru și de mozaicul din interior, care aduce aminte de un salam clasic. Despre salamul de biscuiți românesc se spune că ar fi apărut în perioada comunistă, ca un răspuns la criza de alimente.

La bază, salamul de biscuiți are câteva ingrediente simple și ușor de obținut, pe care mulți dintre noi le au mai mereu la îndemână: biscuiți, cacao, unt și ouă. Totuși, ce facem dacă ne-am hotărât să ținem post sau să urmăm o dietă vegană? Răspunsul este cât se poate de simplu: salam de biscuiți de post!

INGREDIENTE:

  •  500 g biscuiți;
  •  100 g margarină de calitate;
  •  170 ml apă plată;
  •  2 linguri cacao;
  •  4 linguri zahăr;
  •  50 g stafide;
  •  1/2 linguriță esență de rom.

Cu ce înlocuiești laptele și untul

Cu toate că nu vom mai folosi ingrediente de origine animală, salamul de biscuiți de post păstrează gustul deosebit al desertului original. Așadar, în loc de lapte vom folosi apă, iar în loc de unt vom apela la margarină, un amestec de uleiuri vegetale naturale cu o cantitate redusă de grăsime vegetală și apă.

reteta salam de biscuiti de post
Salam de biscuiți de post. Cu ce înlocuim laptele și untul

MOD DE PREPARARE:

1. Se fărâmițează bine biscuiții și se amestecă cu 15o de ml de apă și esența de rom. Se lasă la înmuiat.

2. Se pune zahărul, cacao și restul de apă într-o cratiță, se amestecă bine și se lasă pe foc la fiert.

3. În momentul în care încep să se formeze bule la suprafață, se ia cratița de pe foc și se adaugă margarina în amestec.

4. Cât încă e cald, se toarnă amestecul cu cacao peste biscuiți, alături de stafide.

5. În cazul în care vi se pare că amestecul este prea moale, mai puteți fărămița câțiva biscuiți. Dacă este, însă, prea tare, puteți adăuga câteva lingurițe de apă.

6. Când ați obținut consistența dorită, rulați totul cu ajutorul unei folii alimentare și dați salamul la rece.

7. Serviți salamul tăiat felii, alături de un ceai bun.

Poftă bună!