Şoriciul de porc, una dintre cele mai îndrăgite delicatese tradiționale de sărbători, a ajuns să fie mai scump decât ciocolata Dubai. Criza din sectorul agricol, provocată de pesta porcină, a generat o explozie a prețurilor, afectând produsele din carne de porc, atât de căutate în perioada sărbătorilor de iarnă.
Pregătirile pentru masa de Crăciun sunt umbrite de costurile tot mai mari. Sarmalele, friptura de porc, cârnații sau cozonacii sunt nelipsite de pe mesele românilor, însă prețurile crescute îi obligă să scoată mai mulți bani din buzunar.
În unele centre comerciale, 150 de grame de șorici se vând cu prețuri ce pot depăși 12 lei, făcând din această delicatesă un produs de lux. Prețurile variază în funcție de regiune și de furnizor, dar în general, șoriciul este acum mai costisitor decât multe produse premium, inclusiv faimoasa ciocolată Dubai.
Factorii principali care au dus la scumpirea acestui produs sunt pesta porcină, care a afectat grav sectorul creșterii porcilor în România, reducând oferta, numărul redus de abatoare, tot mai puține, ceea ce crește costurile de producție, şi importurile, care adaugă taxe și cheltuieli suplimentare.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Șoriciul s-a scumpit în ultima perioadă cel mai mult, dar și toba și produsele de casă, caltaboș, lebăr, care au un proces mult mai amplu de pregătire. Abatoarele române se găsesc din ce în ce mai puține, porcul nu-l găsim efectiv cum îl găseam înainte”, a explicat un comerciant, potrivit Antena3.