Home » Știri » Știri sociale » Vaslui: Gripa porcină africană duce la măsuri drastice din partea autorităților

Vaslui: Gripa porcină africană duce la măsuri drastice din partea autorităților

George Stanciu / 28.09.2016, 18:04
Vaslui: Gripa porcină africană duce la măsuri drastice din partea autorităților

Autorităţile din judeţul Vaslui au decis să interzică vânzările de porci în târguri, din cauza temerilor provocate de gripa porcină africană. De asemenea, vameşii de la Albiţa şi Poliţia vor spori controalele asupra maşinilor, încercând să prevină apariţia unui focar de gripă porcină africană. Măsurile au fost dispuse după ce au apărut informații conform cărora în Republica Moldova ar exista două focare ale pestei.

Apariţia suspiciunilor că în Republica Moldova ar exista două focare ale noii peste porcine a făcut autorităţile vasluiene să ia o serie de măsuri pentru a preveni apariția bolii și în județ.

Astfel, comercializarea porcilor în toate târgurile de pe raza județului a fost interzisă, iar primăriile au obligațiade a urmări dacă dispoziţia dată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui este respectată. În paralel, Poliţia face controale mai intense și mai amănunțite în trafic pentru a descoperi dacă sunt efectuate transporturi ilegale de porci în județ.

Mai mult, autorităţile de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, cea mai mare vamă cu Republica Moldova, au intensificat controalele făcute la mijloacele de transport și la bagajele ce intră din Moldova pentru a fi depistate şi ulterior confiscate produsele de origine porcină, din cauza temerilor de gripa porcină africană.

”Proprietarii celor 47 de fonduri de vânătoare din judeţ au fost informaţi cu privire la depistarea unor suspiciuni de boală la porcii mistreţi, care sunt rezervorul principal de transmitere pentru gripa porcină africană. Dacă paznicii de vânătoare depistează cadavre de mistreţi au obligaţia ca, împreună cu medicii veterinari concesionari, să preleveze probe pentru a fi făcute analize de laborator specifice. Mai bine să fie o alarmă falsă decât să ne trezim cu un focar de boală la noi în judeţ”, a susținut, miercuri, pentru news.ro, Augustin Tătaru, şeful Serviciului Control Oficial al Sănătăţii Animale al DSVSA Vaslui.

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii, a afirmat, marţi, că ”sunt toate semnele” că unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova sunt deja existente, fiind deja trimise în Portugalia o serie de teste ale căror rezultate vor fi prezentate în următoarele zile, el indicând că „ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România”, în condiţiile în care nu este disponibil un vaccin şi singura soluție viabilă ar fi uciderea porcilor dar și distrugerea rămășițelor acestora.

”Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate, împreună cu colegii din Republica Moldova, pentru a sesiza la timp şi a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Moldova şi nu ştiu dacă trebuie să aşteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că, de fapt, noi trebuie să prevenim încă de pe acum şi cred că este cazul ca instituţiile abilitate – MAI, Poliţia de Frontieră, IGSU, colegii veterinari şi de fapt autorităţile locale, reprezentanţii tuturor acestor instituţii să ia toate măsurile necesare pentru a preveni”, a concluzionat Irimescu.

Sursă imagine: www.stiriagricole.ro