Home » Știri » Știri sociale » Zile libere noiembrie 2021. Angajaţii din România vor avea parte de o nouă minivacanţă

Zile libere noiembrie 2021. Angajaţii din România vor avea parte de o nouă minivacanţă

Cojocaru Cristian / 21.10.2021, 13:12
Zile libere noiembrie 2021. Angajaţii din România vor avea parte de o nouă minivacanţă

Românii vor avea parte de câteva zile libere la sfârșitul lui noiembrie, astfel că se pot bucura de o minivacanță. Află în ce zile se acordă liber de la stat, astfel că poate îți planifici o evadare în natură.

Românii beneficiază de zile libere la sfârșitul lui noiembrie

La sfârșitul lunii noiembrie, angajații se vor putea bucura de o nouă minivacanță. Astfel că în data de 30 noiembrie, urmează a fi sărbătorit Sfântul Andrei, iar în data de 1 decembrie este sărbătorită Ziua Națională a României, fiind zile libere de la stat potrivit Codului Muncii în vigoare.

Astfel, românii vor avea liber în zilele:

  • 30 noiembrie, marți – Sărbătorirea Sfântului Andrei;
  • 1 decembrie, miercuri – Sărbătorirea Zilei Naționale a României;
  • 25 și 26 decembrie, sâmbătă și duminică – Sărbătorirea primei și celei de-a doua zi a Crăciunului.

Totodată, angajatorii sunt obligați de către lege să le acorde angajaților zile libere în aceste zile. În cazul în care aceștia vor lucra în zilele în care sunt sărbători legale, angajatorii vor trebui să le acorde compensații. Potrivit actualei legislații, angajații au dreptul la o compensație cu o zi liberă în următoarele 30 de zile.

În cazul în care acest drept nu poate fi acordat, atunci angajatorii sunt obligați să ofere un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Dacă angajatorii nu acordă salariaților zilele libere cuvenite sau nu îi recompensează financiar pe aceștia, riscă o amendă cuprinsă între 5.000 de lei și 10.000 de lei. Tot cu amendă sunt pedepsiți și angajatorii care nu acordă salariile în termenul stabilit prin contractul individual sau colectiv de muncă.

zile libere noiembrie
Angajatii romani vor avea parte de o minivacanta datorita zilelor libere in data de 30 noiembrie si 1 decembrie

Amendă pentru angajatorii care plătesc salariile cu întârziere

Potrivit noului OUG nr.117/2017, angajatorii care nu vor plăti la timp salariile și depășesc termenul stabilit în contractul individual de muncă, vor putea primi o amendă cuprinsă între 5.000 de lei și 10.000 de lei, pentru fiecare salariat pentru care nu a respectat obligația de a-i acorda remunerația prevăzută de lege și CIM. Cei care nu intră sub incidența legii fac parte angajatorii care se află în procedurile de prevenire a insolvenței sau în insolvență.

Mai concret, potrivit ordonanței, ”[Î]ncălcarea de către angajator a obligației prevăzute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.

În trecut, aplicarea unei astfel de amenzi nu putea fi adusă în discuție, iar nerespectarea acestei nereguli era una dintre cele mai întâlnite de către inspectorii de muncă.

”Există situații în care petenții sunt nemulțumiți de faptul că, în urma controlului inspectorilor de muncă, angajatorii nu le-au plătit imediat salariile restante sau nu au anulat decizia de concediere. Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie înțelese ca un conflict de drepturi, între două părți semnatare ale unui contract, asupra căruia doar o instanță de judecată se poate pronunța, în conformitate cu legislația din România.

Inspecția Muncii nu se poate substitui altor instituții ale statului român, însă suntem preocupați de extinderea competențelor inspectorilor de muncă și, în acest sens, am înaintat către MMPS o propunere privind stabilirea unei sancțiuni pentru neplata salariului”, se arată în raportul de activitate pentru 2020 al Inspecţiei Muncii.