Home » Știri » Statele Unite anunță că a ucis mai mulți membri al-Qaeda

Statele Unite anunță că a ucis mai mulți membri al-Qaeda

Sebastian Rotaru / 09.02.2017, 08:58
Statele Unite anunță că a ucis mai mulți membri al-Qaeda

Armata SUA a anunțat că a ucis mai mulți membri al-Qaeda, dar ți un apropiat al lui Bin Laden, luna aceasta, în mai multe raiduri aeriene în Idlib, Siria.

Armata SUA a mai spus că printre membrii morți se află și un fost aliat al lui Osama Bin Lade, iar în total au fost ucise 11 persoane, spune Pentagonul, potrivit BBC News.

Căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că 10 persoanee au fost ucise într-un singur atac din 3 februarie, iar într-un al doilea atac din 4 februarie l-au ucis pe Abu Hani al-Masri, un aliat de încredere al liderului al-Qaeda, Osama Bin Laden.

Se știa că Al-Masri a fugit în taberele de antrenament ale al-Qada între anii 1980 – 1990. Acesta avea, de asemenea, legături strânse cu Ayman al-Zawahiri, cel care a devenit liderul organizației teroriste, dupa ce Bin Laden a fost ucis în 2011.

„Aceste atacuri au perturbat capacitatea al-Qaeda pentru a complota la noi atacuri directe externe care vizează SUA sau interesele noastre din lume”, mai spune Davis.

Influența al-Qaeda în Siria este operată, în mare parte, printr-un grup jihadist numit Jabhat Fateh al-Sham, cunoscut și ca al-Nusra. Grupul jihadist a anunțat, la mijlocul anului 2016, că nu mai este afiliat cu nici un grup extern, fapt care a indicat că acesta a rupt legăturile cu al-Qaeda. Totuși se crede că structura de conduecere a Fateh al-Sham are încă unele legături cu organizația lui Bin Laden.

O operațiune a SUA împotriva al-Qaeda din Yemen, care a avut loc săptămâna trecută, a fost prima misiune autorizată de către noul președinte american, Donald Trump, și a dus la moartea unui marinar și a 16 civili, printre care și copii, arată rapoarle.

Administrația Trump a declarat misiunea un succes, deoarece a condus la obținerea unor informații prețioase.