Home » Știri » SUA: manifestații puternice în fața Casei Albe, după semnarea ordinului lui Trump privind imigrația

SUA: manifestații puternice în fața Casei Albe, după semnarea ordinului lui Trump privind imigrația

Sebastian Rotaru / 30.01.2017, 10:13
SUA: manifestații puternice în fața Casei Albe, după semnarea ordinului lui Trump privind imigrația

Mii de persoane au manifestat, duminică, în fața Casei Albe în sprijinul musulmanilor împiedicați să intre pe teritoriul american prin ordinul executiv privind imigrația semnat de către Donald Trump.

”Iubire, nu teamă. Aceasta este ceea ce conferă grandoare Americii”, slogan reluat în cor de către o mulțime compactă ținută la distanță de reședința prezidențială prin grilajele înalte care închideau Pennsylvania Avenue, relatează AFP, citată de News.ro.

”Acest decret este într-adevăr împotriva principiilor noastre fondatoare și împotriva a ceea ce spune Constituția”, declara Jeff Locwood (44 de ani), înconjurat de numeroase persoane cu pancarte, pe care se putea citi ”Imigranții sunt America” sau ”Lăsați-i să intre!”, dar și de unele purtând bonete roz, ”pussy hats”, simbolul ralierii opozanților față de președinte în timpul ”Marșului femeilor”, la care au participat circa o jumătate de milion de persoane la Washington săptămâna trecută.

”El (Trump) spune că nu este antimusulman, dar este antimusulman, mai ales atunci când spune că va avea grijă de creștini” în țările arabe, declara, cu indignare, Khadija Shakour, americancă de religie musulmană, cu vălul tradițional pe cap, purtând o pancartă pe care scria ”NU excluderii religioase”.

Numeroși manifestanți afișau de asemenea reproduceri ale Statuii Libertății și fluturau steaguri americane, convinși că decretul este îndreptat împotriva a șapte țări musulmane (Siria, Libia, Iran, Irak, Sudan, Yemen și Somalia) și că suspendarea măsurii de primire de refugiați contravine valorilor americane.

”Familia mea, evreiască, este solidară cu refugiații musulmani”, scria Tall Zlotnitsky (43 de ani) pe o pancartă purtată de către soția sa și fiii lor. ”Am sosit fără acte în Statele Unite la vârsta de 12 ani și am rămas aici. America mi-a dat o șansă”, explica el, contestând argumentele în materie de securitate avansate de către Trump în legătură cu necesitatea de a introduce ”verificări extreme” pentru cetățenii unor țări considerate ca fiind cu risc. ”Nici un american n-a fost ucis din 1975 de către vreun cetățean al uneia dintre cele șapte țări. Să iei o parte întreagă din lume și să-i spui ‘Sunteți inamicii noștri’ incită la violență. Aceasta nu este America”, a mai spus el.

”Dacă el a făcut aceasta în primele șapte zile, cine știe la ce să ne așteptăm în următorii patru ani”, declara la rândul său Sonja Davidovic, o tânără de origine sârbă, rezidentă în SUA de circa zece ani. ”Important acum este să ne mobilizăm”, a spus ea.

Aproximativ 300 de manifestanți au pătruns la sfârșitul zilei pe aeroportul Dulles, situat în apropiere de Washington, în intenția de a-i susține pe eventualii pasageri blocați din cauza decretului lui Trump.