Home » Știri » The Sun: Copii români exploatați. Muncesc 13 ore pe zi pentru bani puțini

The Sun: Copii români exploatați. Muncesc 13 ore pe zi pentru bani puțini

Octavian Palade / 22.11.2016, 09:58
The Sun: Copii români exploatați. Muncesc 13 ore pe zi pentru bani puțini

Cotidianul britanic The Sun publică un articol potrivit căruia copii români sunt plătiţi cu 22 de penny pe oră pentru a asambla jucăriile din ouăle Kinder.

Copii români în vârstă de doar 6 ani participă la munci extenuate în schimbul unei plăți modice, acuză jurnaliştii de la The Sun, citați de news.ro, care susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. Copiii primesc echivalentul a doar 22 de penny pe oră. Părintele unor copii implicaţi în asamblarea de jucării a declarat că este vorba despre o muncă de sclavi.

Astfel, pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte aproximativ 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline.

Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din orașul Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate cu 80 de penny pe bucată.

”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România, probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni care sunt trataţi ca sclavi”, a afirmat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero.

Familia Jurj este implicată în această muncă. La asamblarea ouălor Kinder participă Timea (30 de ani), alături de soţul ei, Christian (41 de ani), precum şi de copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani).

”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a spus Christian Jurj pentru The Sun.

Se pare că familia primeşte ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA.

Cei de la Romexa SA au declarat că nu aveau nicio idee că firma subcontractată trimitea ouăle pentru asamblare în locuinţele unor familii sărace.